Erişilebilirlik

‘Irak’ta Kürt Güçler Arap Evlerini Yıkıyor’


Merkezi Amerika’da bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Iraklı Kürt savaşçıların yasa dışı olarak bazı kasaba ve köylerde Arap evlerini yıktığını belirtti.

Reuters haber ajansı geçen ay, Kürtlerin IŞİD’e karşı savaşı, kuzeydeki Kürt bölgesini Arap çoğunluklu güneyden ayıran etnik olarak karışık bölgede eski anlaşmazlıkları bastırmak ve toprak elde etmek için kullandığını bildirmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre 2014 Eylül ile 2016 Mayıs tarihleri arasında Kerkük ve Ninova bölgesinde 21 köy ve kasaba yasadışı yıkımlara uğradı.

Bölgeler yasal olarak Bağdat’ın yetki alanı altında ama Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kontrol ediliyor. Kürt bölgesi ülkedeki çatışmalar nedeniyle çoğunluğu Sunni Arap 1 milyondan fazla göç almış durumda.

Bölgesel Kürt Yönetimi Arap evlerinin sistematik bir şekilde yıkıldığını reddediyor, fakat peşmergenin evlerdeki tuzakları temizleme gibi güvenlik gerekçeleriyle bazı yıkımlar yaptığını kaydediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nin raporu, sahaya düzenlenen 10’u aşkın ziyaret ve 120’den fazla görgü tanığı ile yetkilinin açıklamalarına dayanıyor. Analizler ve uydu fotoğrafları Arap evlerinin yıkımının güvenlik gerekçesi ortadan kalktıktan çok sonra gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Ortadoğu Direktörü yardımcısı Joe Stork, “Kerkük ve Ninova’da Bölgesel Kürt Yönetimi güçleri meşru askeri gerekçe yokken Arap evleri yıktı fakat Kürtlere ait olan evlere dokunmadı” dedi.

Uydu görüntüleri Kürt güçler tarafından ele geçirildikten sonra diğer 62 kasabada da yıkımlar yapıldığını gösteriyor ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü görgü tanığı eksikliği nedeniyle yıkımın nedenleri hakkında tespitte bulunmanın zor olduğunu belirtiyor.

Kürt yetkililer isteklerini, yıllar önce Saddam Hüseyin tarafından ‘Araplaştırılan’ bölgeleri otonom bölgeye katmak ve Arapların geri dönüşünü engellemek olarak açıklıyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi’nin uluslararası raporlara yönelik oluşturduğu komitenin başkanı Dindar Zebari Erbil’de gazetecilere yaptığı açıklamada, yetkililerin köylerde soruşturma yürüttüğünü belirtti. Zebari, bazı evler ve köylerin yıkılmasının stratejik gereklilik olduğunu kaydetti.

Zebari, “bazen başka şansımız yok, kasabaya girmeden önce herşeyin güvenli olduğundan emin olmak için yıkabildiğiniz kadar yıkıyorsunuz” dedi. Zebari, zararın büyük çoğunluğunu Amerika liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına veya çatışma sırasındaki top atışlarına bağladı.

Zebari, Peşmerge’ye bağlı milislerin intikam duygusuyla bazı evlerini yıktığını belirtti ama Peşmerge’nin bu işe dahil olmadığını kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, IŞİD’e karşı savaşan Amerika ve koalisyonun diğer ülkelerine Kürt yetkililere yıkımları durdurması için baskı yapmaları çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG