Erişilebilirlik

Irak'ta IŞİD Hristiyan Kentlerini Ele Geçirdi


Militanların özerk Kürt bölgesi yakınındaki kentlere saldırmasının ardından onbinlerce Iraklı hristiyanın kendilerini koruyan peşmergelerle birlikte kaçtıkları bildiriliyor

Irak’ta İslamcı militanlar ülkenin kuzeyinde bazı Hristiyan köylerini ele geçirip binlerce kişiyi kaçmaya zorlarken kontrolundaki toprakları genişletti.

Görgütanıklarına göre militanlar geceyarısı özerk Kürt Yönetimine yakın bölgede saldırıya geçerek geniş Hristiyan nüfusa sahip Karakuş ve Tel Keyf dahil bazı kasabaları ele geçirdi.

Bölgedeki din adamları onbinlerce sivilin kendilerini koruyan Kürt peşmergelerle birlikte kaçtığını bildiriyor.

İslamcı militanlar Pazar günü Irak’ın kuzeyinde iki kent ve en az bir petrol sahasını Kürt güvenlik güçlerinden alarak kontrol ettikleri bölgeyi genişletmişti.

Irak İslam Devletine bağlı militanlar Kürt kuvvetleriyle giriştiği şiddetli çarpışmalardan sonra Musul yakınlarındaki Zumar ve Sincar kentlerini ele geçirmişti.

BM Sincar kentinden kaçan 200 bin kişinin dağ tepelerine sığındığını ve susuzluktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını bildiriyor.

Kaçan kişiler Yezidi olmaları nedeniyle İslamcı militanlar tarafından öldürülmekle tehdit ediliyor.

Haziran ayında İslamcı militanların kuzey Irak’ta hızla geliştirdiği saldırı Musul ve Tikrit kentlerini ele geçirmeleriyle sonuçlanmıştı.

Militanlar Irak ve Suriye’de Sünnilerin yaşadığı topraklarda halifelik ilan etmiş bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG