Erişilebilirlik

Irak’ta Hükümet Kurma Görüşmeleri


Irak’ta Hükümet Kurma Görüşmeleri
Irak’ta Hükümet Kurma Görüşmeleri

Irak’taki siyasi çıkmaza son vermeyi hedefleyen görüşmeler sona erdi. Erbil’de yapılan müzakerelerde sonuç alınamadı.

Yeni hükümetin kurulması için yapılan görüşmelere Irak Başbakanı Nuri el Maliki ve baş rakibi eski başbakan Iyad Allavi de katıldı. Görüşmelerde Maliki, Irak’ın altyapısının geliştirilmesi çağrısında bulunurken, Allavi siyasi kararların alınmasında işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Görüşmeler yarın Bağdat’ta devam edecek. Erbil’deki müzakerelere Amerika karşıtı Mukteda el Sadr yanlıları dahil Irak’taki farklı siyasi gruplar da katıldı. Sadr grubu el Maliki’yi destekliyor.

Mart ayında yapılan seçimlerde Allavi’nin lideri olduğu el Irakiye koalisyonu, Başbakan Nuri el Maliki’nin lideri olduğu Kanun Düzeni koalisyonunu az farkla yenilgiye uğratmıştı. Ancak partiler seçimlerden bu yana hükümeti kurmaya yetecek oranda destek bulamadı.

Bazı kesimler hükümet krizine çözüm bulunması için tarafların iktidar paylaşımına gideceği ve anlaşmanın yakın olduğunu bildirirken, bazı kişiler uzlaşmanın yakın olduğu haberlerini yalanladı. Avustralya’nın Melbourne kentinde temaslarda bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton uzlaşma sağlanıp sağlanmadığı konusunda açıklama yapmadı ancak Irak’ta geniştabanlı bir hükümet kurulması zamanı geldiğini söyledi.

Hindistan’ın Mumbai kentinde açıklama yapan Başkan Barack Obama da Iraklıların hükümet kurmasınin fazlasıyla uzun sürdüğünü kaydetti.

Irak Yüksek Mahkemesi Parlamento’nun yasama dönemine başlaması ve yeni lideri seçmesi gerektiğini kararlaştırdı. Iraklı İnsan Hakları grupları ise milletvekillerin Mart ayından bu yana aldıkları 40 milyon dolar civarındaki maaşlarını iade etmesi için mahkemeye başvuracağını açıkladı. Iraklı milletvekilleri Mart ayından bu yana 20 dakikalık yemin töreni için bir kez toplandı.

XS
SM
MD
LG