Erişilebilirlik

Irak'ta Çatışmalar Yayılıyor


Irak ordusu ile Sünni militanlar arasındaki çatışmalar devam ediyor
Irak ordusu ile Sünni militanlar arasındaki çatışmalar devam ediyor
Iraklı yetkililer Bağdat’ın kuzeyinde Süleyman Bek bölgesinde Sünni militanlarla hükümet kuvvetleri arasında çıkan yeni çatışmada en az 30 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Çatışma, Sünni militanların bir gün önce Haviye kasabasındaki Sünni protestocuların toplandığı kampa düzenlenen baskını intikamını alma amacıyla askeri birliklere saldırması üzerine çıktı.

Yetkililer militanları bölgeden çıkartmak için askeri helikopterler çağrıldığını açıkladı.
Bu arada Bağdat’ın doğusunda bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda da yedi kişinin hayatını kaybettiği haber veriliyor.

Salı günü Kerkük’e bağlı Haviye kasabasında Irak güvenlik güçleriyle Sünni göstericiler arasında çıkan ve silah kullanılan çatışmalarda 53 kişi ölmüş, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
Yetkililer Kerkük yakınlarında Haviye kasabasındaki çatışmanın hükümeti protesto için kamp kuran bir grubu tutuklamaya başlaması üzerine çıktığını, ölenler arasında askerler de bulunduğunu bildirmişti.

Salı günkü çatışma, Sünnilerin bir süredir Başbakan Nuri el-Maliki’nin Şii ağırlıklı hükümetine karşı sürdürdüğü gösteriler sırasında meydana gelen çatışmaların en şiddetlisi oldu.

Sünni eylemciler, hükümetin Sünni muhalifleri bir gerekçe göstermeden tutukladığı ve yargılamadan hapiste tuttuğunu belirterek Maliki’nin çekilmesini istiyor.
Irak’ın Sünni olan Eğitim Bakanı Muhammed Tamim’in, son çatışmayı protesto ederek istifasını sunduğu bildirildi. Çarşamba günü de aynı gerekçeyle Irak’ın Sünni başbakan yardımcısı istifa etti.

BM temsilcisi Martin Kobler, bölgede sükunet çağrısı yaparak güvenlik güçlerinden itidalli davranmalarını, Sünni göstericilerinden de hükümeti protesto barışçı biçimde sürdürmelerini istedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG