Erişilebilirlik

Irak'ta Bir Sayfa Kapanıyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

19 Ağustos’ta son Amerikan muharip birliği Irak’tan ayrılırken Saddam Hüseyin rejimini deviren yedi yıllık askeri operasyon sona erdi.

Başkan Barack Obama “Başkan adayı olarak Irak savaşını sorumlu bir biçimde sona erdirme sözü verdim. Göreve geldikten kısa bir süre sonra Irak için sorumluluğun tümüyle Iraklılara devrini sağlayacak yeni bir strateji açıkladım. Ve 31 Ağustos 2020’a kadar Amerika’nın Irak’taki muharebe görevinin sona ereceğini açıkça belirttim. Şimdi bunu , söz verdiğimiz tarihte tam olarak yerine getiriyoruz”dedi.

Altı ay önce Irak’ta 140 binden fazla asker bulunuyordu. Ağustos sonunda 50 binden az asker olacak ve bunların hiçbiri muharebe hizmeti verecek kapasitede olmayacak. Amerika ile Irak arasında varılan anlaşmaya göre bu 50 bin asker 2011 Aralığına kadar Irak’tan ayrılacak. Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin sözcüsü Tümgeneral Stephen Lanza, ancak bu süre içinde bu birliklerin istikrar operasyonları yürütme ve terörle mücadele operasyonlarında Irak kuvvetlerini yardım etme gibi önemli bir görev üstleneceğini söyledi.

1 Eylül’den başlayarak Irak’taki Amerikan operasyonlarının sorumluluğu Amerikan ordusundan Dışişleri Bakanlığına, askerlerden diplomatlara geçecek. Güvenlik işlerinin çoğu diplomatik güvenlik bürosundan yönetilecek.

Sonuçta, Irak polis gücünün eğitiminden de Dışişleri Bakanlığı sorumlu olacak. Savunma bakan yardımcılarından Colin Kahl, eğitim programının Iraklılarla birlikte hazırlandığını ve Irak polisinin yeteneklerini geliştirme çalışmalarının terörle mücadele operasyonlarından adi suçların çözümüne kaydırılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Amerika’nın Irak’taki misyonunun değişmekte olduğunu belirten Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton şöyle devam etti:” Yönetimde değişiklik olacak ve Amerika’nın yeni bir role kaydığını göreceksiniz. Bu da Irak güvenlik güçlerine danışmanlık ve yardım yapmak olacak.”

Tümgeneral Lanza “Daha önemlisi buradaki görevimiz Irak’a sadece bir ülke olarak gelişme yolu açmak değil güvenliklerinin yanısıra bölge çapında ekonomik kalkınmayı sağlamak da olacak. Bu çok önemli”dedi.

XS
SM
MD
LG