Erişilebilirlik

Irak'ta Amerikan Kuvvetlerine Uyarı


Irak'ta Amerikan Kuvvetlerine Uyarı
Irak'ta Amerikan Kuvvetlerine Uyarı

Iraklı radikal Şii lider Muktada el-Sadr, Amerikan kuvvetlerini ülkeyi terketmeye çağırdı aksi halde direnişle karşılaşacaklarını söyledi.

Sadr bu uyarıyı, Iraklı liderler, Amerikan askeri varlığının süresini uzatma olasılığını görüşmeye hazırlanırken yaptı.

Radikal Şii lider, internet sitesinde yayınlanan mesajında Amerikan askerlerini kendilerini sabırsızlıkla bekleyen ailelerinin yanına dönmeye çağırdı ve Iraklıların, Amerikan kuvvetleri çekilinceye kadar mücadeleye kararlı olduğunu vurguladı.

Muktada el Sadr’a bağlı Mehdi Ordusu, 2008 yılında dağılıp siyasi partiye dönüşünceye kadar Amerikan kuvvetleriyle savaşmıştı. Sadr’ın partisi Başbakan Nuri el Maliki’nin koalisyon hükümetinde önemli bir ortak.

Maliki ve bazı koalisyon ortakları Washington ile belirli sayıda Amerikan askerinin 2011 yılından sonra da ülkede kalıp Irak kuvvetlerini eğitmeye devam etmesi konusunu görüşmeyi kabul etti. Sadr’ın partisi ise görüşmeye şiddetle karşı çıktı.

Muktada el Sadr Amerikan askerlerine yönelik mesajında, “İşgal, terör ve baskı yeter. Sizin yardımınıza ihtiyacımız yok. Terörle mücadele edecek ve yenecek, birliği sağlayacak gücümüz var,” dedi.

Amerikalı ve Iraklı yetkililer, Irak kuvvetlerinin iç güvenliği sağlayacak yetenekte olduğunu ancak ülke sınırlarını, hava sahasını ve karasularını savunmak için kullanacağı ağır silahların eğitimini görmesi gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG