Erişilebilirlik

Iraklı Sünniler Yine Sokaklara Döküldü


Iraklı Sünniler, ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüklerinden yakınarak bazı kentlerde yeniden sokaklara döküldü.

Cuma namazından sonra Felluce, Tikrit, Ramadi ve Musul’da toplanan Sünniler, Şii Başbakan Nuri el Maliki’den, cezaevlerindeki Sünni mahkumları serbest bırakmasını istedi.
Şii din adamı Muktada el Sadr’dan destek alan Iraklı Sünniler, Bağdat’ta da gösteriler düzenledi.

Sadr, Sünniler’le birlikte Abdülkadir Geylani Camisi’nde Cuma namazına katıldıktan sonra, 2010 yılında bombalı saldırıya hedef olan bir Keldani kilisesini ziyaret etti.

Cami çıkışı Sünniler’den tezahürat alan Sadr 2010 yılındaki seçimlerde Maliki hükümetine destek vermişti. Ancak radikal Şii imam şu anda Maliki hükümetinin istifasını isteyen Sünniler ve Kürtler’e katıldı.

Mukteda el Sadr, Irak’ın Arap Baharı ayaklanmalarından muaf olmayacağı uyarısında bulunmuştu. Sadr, devleti devrik Baas yönetiminin üyelerinden arındırmanın bu kişileri sürekli hapiste tutarak sağlanamayacağını savunuyor.

Başbakan Maliki ise gösterilerin başlamasından bu yana bazı ödünler vererek cezaevindeki bazı Sünni kadınları serbest bırakmaya razı olmuştu. Ancak Maliki hafta başında Sünnilerin düzenlediği kitlesel gösterilere süresiz hoşgörülü davranmayacağı uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG