Erişilebilirlik

Iraklı Sünniler Günlerdir Hükümeti Protesto Ediyor


Onbinlerce Iraklı Sünni, haksız yere tutuklandığını iddia ettikleri eylemcilerin serbest bırakılması için günlerdir Anbar ilinde gösteriler düzenliyor.

“Zafer Cuması” adı verilen gösteriler, Tikrit, Musul, Felluce, Ramadi ve Samarra’ya da sıçradı. Göstericiler sloganlar ve ellerindeki pankartlarla Başbakan Nuri el Maliki’nin hükümetini protesto ediyor; Şii hükümetin Sünnileri dışlamaya ve haklarını kısıtlamaya çalıştığını savunuyor.

Amerika’nın Irak’tan tamamen çekilmesinin birinci yıldönümünde konuşan Başbakan Maliki, Sünnilerin gösterisinin “kabul edilemez” olduğunu açıkladı. Maliki göstericilerin kendilerini ifade etmek için “medeni yollara” başvurması gerektiğini, yol kapatma gibi mezhep ayrımcılığını körükleyecek eylemlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

Gerilim, geçen hafta Sünni Maliye Bakanı Rafia el İssavi’nin 10 korumasının tutuklanması üzerine başladı. Sünniler tutuklama olaylarının siyasi olduğunu savunuyor.

Sünni protestocular, tutuklama olaylarından bu yana Anbar iline giren anayolları tıkamış durumda. Eylemciler, tutuklananların serbest bırakılmasının yanı sıra terörle mücadele yasasının da değiştirilmesini istiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG