Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler Tahran’a Yaklaşıyor


Türkiye ile çok yakın ticari, ekonomik ve siyasi ilişkiler içinde olan Irak Kürt Bölgesi Yönetimi (IKBY) bölgede yaşanan derin mali ve ekonomik kriz nedeniyle giderek Tahran’a yaklaşmaya başladı.

Bağdat ile sorunlar, petrol fiyatlarındaki düşüş, IŞİD ile bitmeyen çatışmalar ve iki milyona yakın mülteci, IKBY’yi 15 milyar dolardan fazla borç yükü altına soktu. Irak Kürt Bölgesi’nde Barzani liderliğindeki KDP kanadı geleneksel olarak Ankara ile yakın ilişkiler kurarken, yönetimdeki ortağı olan Talabani liderliğindeki KYB kanadı Tahran’a daha yakın olmasıyla biliniyor.

Ancak, mali güçlükler ve tırmanan borçlar IKBY’yi İran’dan mali yardım istemeye yönlendirdi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Kürt ve İranlı kaynaklar, Erbil’in, Tahran’dan acil ekonomik yardım talebinde bulunduğunu ifade ettiler. Tahran ise, borç vermesi karşılığında ödemelerin petrolle yapılmasını istedi.

IKBY’nin Tahran Temsilcisi Nazım Dabax, “Ekonomik yadıma ihtiyaç duyduğumuzu İran’a ilettik. Petrolle ödenmesi karşılığında buna istekli olduklarını ifade ettiler,” dedi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir İranlı kaynak ise, ilk aşamada 50 milyon dolar vermeyi kabul ettiklerini söyledi. Konuyla ilgili ayrıntılı görüşmelerin taraflar arasında yapılacağı belirtildi.

Türkiye’den yardım yok

Nazım Dabax, Türkiye ile ilişkileri konusunda, “Bütün yumurtaları aynı sepete koyamayız,” diye konuştu. Dabax, Türkiye dahil, yakın ilişki içinde oldukları birçok ülkeden ekonomik yardım almadıklarını belirtti.

Türk sermayesinin Irak Kürt Bölgesi’nde milyarlarca dolara varan yatırımları bulunuyor. Ancak, IKBY giderek İran ile de yakın ilişkiler geliştirmeye başladı. Kerkük’te, geçen ay, Humeyni Kültür ve Spor Merkezi’nin açılışı yapıldı ve çok sayıda İranlı yetkili bu törende yer aldı.

IKBY, ABD’den de ekonomik yardım istedi. Foreign Policy dergisi, ABD’nin, Peşmerge güçlerine destek olmak için ayda 50 milyon dolar vermeyi önerdiğini yazdı.

Çok sayıda uzman “yanlış politikaları” nedeniyle Ankara’nın “izole bir ülke” haline geldiğini belirtirken, İran, Irak’ın ABD tarafından askeri işgalinden sonra bölgede etkiniğini en fazla artıran ülke olarak gösteriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG