Erişilebilirlik

Iraklı Türkmenler Kaygılı


Iraklı Türkmenler Kaygılı
Iraklı Türkmenler Kaygılı

El-Kaide tarafından 11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırıların ardından, 27 Mart 2003’da başlayan Irak Savaşı Bağdat'ta bulunan en büyük ABD üssündeki Amerikan bayrağının indirilmesiyle geçen Perşembe resmen bitti. Siyasi gözlemciler eski başkan George W. Bush’un savaşın başında koyduğu hedeflerden çoğuna ulaşılamadığı konusunda hemfikirler ve Saddam Hüseyin’in devrilmesi sonrasında da Irak’ın demokratik bir ülke olamadığını, İran’daki rejimin zayıflatılmadığını ve tersine bölgedeki etkisinin artığını savunuyor. Almanya’daki yorumlarda, Suriye'deki belirsizliğin de Irak'ı olumsuz etkileyebileceğinden yola çıkılıyor.

Kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimiyle ile merkezi Irak hükümeti arasındaki sorunlara dikkati çeken Irak Türkmen Cephesi Berlin Temsilcisi Ganim Authman, ABD askerlerinin ülkeden ayrılmasından sonra istikrarın sağlanacağına inanmadığını belirtiyor.

Irak’ın çok sayıda etnik, din ve mezhep gruplarını içinde barındırdığı için özel bir konumu olduğunu belirten Ganim Authman PKK’ın Kuzey Irak’daki otorite boşluğunu değerlendirdiğini savunuyor.

En az 100 bin Iraklı sivilin öldüğü ifade edilen Irak Savaşı’nda ABD'nin 4 bin 500 askerini kaybettiği ve en az 800 milyar dolar harcadığı tahmini yapılıyor

XS
SM
MD
LG