Erişilebilirlik

Yabancı Militan Akışı Hız Kesmiyor


Batı’nın, Irak ve Suriye’ye giden yabancı uyruklu militan akışını kesmek için aldığı önlemler etkisini göstermeye başlasa da, IŞİD’e katılmaya kararlı cihatçılar cepheye gitmenin bir yolunu mutlaka buluyor. Uzmanlara göre IŞİD’e katılım en fazla Türkiye üzerinden gerçekleşiyor

Irak ve Suriye’de savaşan radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’e destek vermeye giden yabancı uyruklu militanların sayısı artmaya devam ediyor.

Amerikalı bir istihbarat yetkilisinin verdiği bilgiye göre, şimdiye kadar 120 ülkeden 34 binin üzerinde yabancı militan savaşmak üzere Irak ve Suriye’ye gitti. Yetkili, bu militanlardan 6,000 kadarının Batılı ülke vatandaşı olduğunu belirtiyor.

Bu rakamlar, yabancı militan sayısında geçtiğimiz Ekim ayından bu yana artış kaydedildiğini gösteriyor. Ekim 2015’te, Irak ve Suriye’de toplam 115 ülkeden, 4.500’ü Batılı ülke vatandaşı 30 bin militan olduğu tahmin edilmişti.

İstihbarat yetkilileri, IŞİD’e destek vermek için Irak ve Suriye’ye giden veya gitme girişiminde bulunan Amerikalı militan sayısının değişmediğini söylüyor. Yaklaşık 250 Amerikan vatandaşının Irak ve Suriye’deki savaşa destek verdiği tahmin ediliyor.

Yetkililer yabancı savaşçı sayısındaki artışın, militan kimliklerinin daha hızlı belirlenmesi ve daha doğru kayıt tutulması gibi etkenlere de bağlı olduğunu vurguluyor.

Eski istihbarat yetkilileri, bu militanların büyük bir kısmının bölgeye, Musul’un IŞİD’in eline geçtiği Haziran 2014’te seyahat ettiğini tahmin ediyor.

Eski istihbarat yetkilisi Patrick Skinner, bölgeye yabancı militan akışında son dönemde görülen yavaşlamayı, sadece Amerika’nın değil tüm koalisyon güçlerinin hava saldırılarını yoğunlaştırmasına bağlıyor.

Bu durumun yabancı militanları caydırmak için yeterli olmayacağı uyarısını da yapan Skinner “Cepheye gitmek isteyenler, bunu yapmanın yollarını buluyor” şeklinde konuşuyor. Skinner, “Radikal İslamcıların bölgeye ulaşmasını engelleme konusunda tahmin ettiğimiz kadar başarılı olamadık,” diyor

Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, IŞİD’e gönüllü katılımın azaldığını gösteren kanıtlar olmasına rağmen, örgütü ayakta tutacak desteğin sürdüğünü ve militan sayısının 20 ila 30 binin altına düşmediğini belirtiyor.

Amerikalı bir istihbarat yetkilisi, 2015 yılı boyunca her ay 1000’in üzerinde militanın IŞİD saflarına katıldığını söylüyor. Yetkili, Türk hükümetinin bütün çabalarına rağmen IŞİD’e katılımın en fazla Türkiye üzerinden yapıldığını da sözlerine ekliyor.

Kanadalı eski güvenlik ve terörle mücadele yetkili Mubin Shaikh, Türkiye, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren kaçakçı çetelerinin yabancı militan akışında büyük rol oynadığını söylüyor.

Shaikh, kaçakçı çetelerinin izlendiğini ancak IŞİD’i yenilgiye uğratmak için bu çetelerle mücadeleye daha fazla odaklanılması gerektiğinin altını çiziyor.

Yetkililer, IŞİD örgütünün yabancı Cihatçılara çağrı mesajlarının, özellikle Avrupalı gençlere ve kadınlara hitap ettiğini belirtiyor.

Yeni Amerika Uluslararası Güvenlik programından David Sterman, IŞİD’in çağrılarına ilgi gösteren Avrupalı gençlerin ortalama yaşının 24 olduğunu söylüyor.

Amerikalı terörle mücadele yetkilileri, Rusya’nın Suriye’deki iç savaşa dahil olmasının ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın yanında yer almasının yabancı militan sayısını arttırmasından kaygı duyuyor.

İstihbarat yetkilileri, IŞİD’in, Rusya’nın Suriye’deki saldırılarını bir kıyamet söylemine dönüştürmesinin ve Moskova’nın Afganistan işgalini hatırlatarak farklı kuşaklara ait Cihatçıları birleştirmeye çalışmasının şaşırtıcı bir durum olmayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG