Erişilebilirlik

Irak ve Suriye Tezkereleri Meclis’te


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün “Son teröristi de imha edene kadar harekâtlarımızı sürdüreceğiz” mesajıyla birlikte Türkiye’nin Irak ve Suriye’de sınır ötesi askeri operasyonlar yapmasına parlamento onayı sağlayacak tezkereler TBMM’ye sunuldu.

TBMM’nin bugünkü özel oturumuyla yasama çalışmalarına başlamasıyla birlikte ilk gündem maddelerinden birini oluşturacak hükümete yurt dışına asker gönderme yetkisi tanıyan tezkereler de Meclis’e geldi. Suriye ve Irak; Mali ve Orta Afrika; Lübnan’a asker gönderme tezkerelerinin sürelerinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri, TBMM Başkanlığı’na iletildi.

Erdoğan’ın imzasını taşıyan Suriye ve Irak tezkeresinde,“Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerde artış görülmesi” gerekçe gösterildi.

Erdoğan’ın kürsüden terörle ilgili verdiği mesajlar da dikkat çekti. Erdoğan, özel oturumdaki konuşmasında, Suriye konusunda “Bölgemizde 10’uncu yılına ulaşan Suriye krizi, hiç şüphesiz coğrafyamızın en trajik, en kanlı, en acı meselesidir. Üstelik bu meselenin her boyutu, bizi çok yakından ilgilendiriyor. Öncelikle, bu ülkeyle 911 kilometrelik bir sınıra sahibiz. Sınırın her iki yanında yaşayan halklar binlerce yıllık bir ortak geçmişi paylaşıyor. Bu köklü geçmişin beraberinde getirdiği çok geniş ve derin insani, kültürel, sosyal ve hatta ekonomik ilişkiler vardır. Türkiye’nin 40 yıllık terörle mücadelesinde de Suriye, her zaman kritik bir konumda yer almıştır. Üstelik ülkenin istikrarsızlaştığı son 10 yılda, burada en etkili terör örgütleri DEAŞ ve PKK-YPG olmuş ve bunu hâlâ dirayetle sürdürmeye devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Suriyeli 4 milyon sığınmacıya yapılan ev sahipliğinin yanı sıra sınır ötesinde Türkiye’nin yürüttüğü yardım faaliyetlerini vurgulayan Erdoğan, “Dünyada, Suriye meselesine her boyutuyla müdahil olma hakkına sahip bir ülke varsa, o da Türkiye’dir. Her kim ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var’ diyorsa, ya bölgeyi ve tarihini bilmiyordur, ya da kafasında başka hesaplar yapıyordur. Türkiye, Suriye’de, ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü temelinde bir çözüm bulunana kadar, sınırlarını güvenlik altına almak için her yolu ve yöntemi kullanmayı sürdürecektir. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı Harekâtlarımızı bu amaçla gerçekleştirdik. İdlib’te de bu amaçla bulunuyoruz. Sınırlarımızı terör örgütlerine ve onları maşa olarak kullananlara teslim etmedik, etmeyeceğiz. Güvenli hâle getirdiğimiz bölgeler dışında kalıp da, hâlen ülkemize ve kardeşlerimize yönelik saldırıların kaynağı durumundaki her yerde, son teröristi de imha edene kadar harekâtlarımızı sürdüreceğiz. Lafa gelince hümanizmi, insan haklarını, ötekine saygıyı dillerinden düşürmeyenlerin sırtlarını döndükleri, ülkelerine sokmamak için her yolu denedikleri mazlumlara sahip çıkmayı biz sürdüreceğiz” dedi.

Erdoğan’ın terörle mücadele bağlamındaki “son terörist yok edilinceye değin” ifadesi TBMM’de milletvekillerince alkışlarla karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı’nın Irak ve Suriye tezkeresinde ise, “Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere Suriye'de mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir” denildi. İdlib’de ise, Astana Süreci kapsamında hedeflenen ateşkesin sağlanamadığına işaret edildi.

Tezkerede, “Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” denilerek TBMM’den sınır ötesine asker göndermek için 30 Ekim 2020’den itibaren bir yıl süreyle yeniden onay talep edildi.

Lübnan için de tezkereye uzatma talebi Meclis’te

Lübnan tezkeresinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 11 Ağustos 2006'da kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM'nin 5 Eylül 2006 tarihli kararıyla 1 yıl için verdiği izin kapsamında, Türkiye'nin, Lübnan’da konuşlu olan UNIFIL’e TSK unsurlarıyla katkı sağlamasına 31 Ekim 2021’e kadar yeniden için verilmesi istendi.

Gerekçede, “Türkiye'nin katkısı gerek BM sistemi içinde gerek bölgesel ve küresel ölçekte gerekse kapsamlı sivil-asker iş birliği faaliyetleri vasıtasıyla Lübnan toplumunun her kesimi nezdinde görünürlüğünün artmasına, ayrıca barış ve istikrarın korunmasına yönelik politikasının sürdürülmesine hizmet etmiştir. Bu itibarla UNIFIL'e katkımızın sürdürülmesinin önem arz ettiği değerlendirilmektedir” görüşü dile getirildi.

Ayrıca Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti tezkeresi de TBMM’ye sunuldu. Bu tezkerede ise, BM tarafından Türkiye’ye, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonlarına katılım davetinde bulunulduğu hatırlatıldı. Tezkerede, 2 Ağustos 2016’dan itibaren bu katkının sağlanması için TBMM kararlarıyla gerekli izinlerin verildiği vurgulanarak, 31 Ekim 2020'den itibaren 1 yıl süreyle uzatma talep edildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG