Erişilebilirlik

Irak ve Kürt Güçleri Arasında Sınırda Çatışma Çıktı


Irak ordusu ve Kürt güçleri arasında, özerk Kürt Bölgesi sınırında çatışma çıktı.

Irak güçleri, özerk bölgenin hemen dışında yer alan, 9 bin civarında nüfusa sahip Altun Kupri’nin kuzeyi ve güneyindeki Kürt askeri mevzilerini bombaladı. Iraklı Tuğgeneral Raad Baddai dün kente girecekleri uyarısında bulunmuştu.

Peşmerge güçleri ve diğer organize olmayan bazı güçler roket ateşine yanıt verdi.

Irak Savunma Bakanlığı, terörle mücadele güçleri, federal polis ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin kenti aldığını açıkladı.

Ancak Peşmerge genel komutanlığınca bu açıklama yalanlandı; Kürt savaşçıların Irak ordusunun ilerlemesini püskürttüğü, 10 humvee ve bir Abrams tankının imha edildiği öne sürüldü.

Haşdi Şabi’nin komutanlarından Ercümen Türkmen, kentin içinden telefonla haber ajansı Associated Press’e yaptığı açıklamada, kendisine bağlı güçlerin keskin nişancı ateşinin hedefi olduğunu söyledi. Türkmen, özerk Kürt bölgesine girme yönünde bir talimat almadığını da kaydetti.

Çatışmada ölü ya da yaralı durumu konusunda bir haber gelmedi ancak AP muhabirleri kentin dışında ambulanslar gördüklerini aktardı.

Irak’taki Kürt bölgesinin sınırları Bağdat’la Erbil arasında uzun süredir ihtilaf konusu. IŞİD’in 2014’teki ilerleyişi sırasında Irak ordusunun üslerini terk etmesinin ardından Kerkük dahil tartışmalı bölgelere giren Kürt güçleri, bu hafta başında Irak ordusunun operasyon başlatması üzerine buralardan çekilmiş ve bölgede 2014 öncesi sınırlara hemen hemen dönülmüştü.

Kürt güçler kısa çatışmalardan sonra Kerkük’ten çekilmiş ve etrafındaki petrol sahalarını teslim etmiş olmasına rağmen, Altun Kupri’yi bırakmayarak, çok daha güçlü Irak ordusu karşısında son bir sembolik duruş sergiledi.

Peşmerge genel komutanlığı, “Kürdistan Peşmerge Güçleri, bu çatışmada kahramanca direndi ve büyük bir onur sergiledi” açıklamasında bulundu.

Kerkük’ün 40 kilometre kuzeybatısındaki Altun Kupri, Kerkük ve Erbil arasındaki yol üzerinde sınırın federal tarafında yer alan son kent konumunda bulunuyor.

Kürt yetkililer cephe hattına ilave güçler gönderdi. Bölgedeki AP ekibi, sınırın Kürt tarafına düzinelerce konvoyluk zırhlı araçların geldiğini ve Kürt tarafındaki Kuştepe kasabasında savaşçıların beklediğini gördü.

Altun Kupri’nin kuzeyindeki bir kontrol noktasından siyah dumanlar yükselirken, cephe hatlarından Kürt bölgelerine ambulansların gönderildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG