Erişilebilirlik

Irak'tan Çölde IŞİD Operasyonu


Irak ordusu Suriye sınırındaki çöl bölgesinde IŞİD’in son kalan militanlarını da temizlemek için operasyon başlattı.

Sınır topraklarının geniş bir kesiminde saklanan militanları ortaya çıkarmaya yönelik operasyona Irak askerleri ve Haşdi Şabi güçleri katılıyor.

Irak’tan Çölde IŞİD Operasyonu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Reuters’ın haberine göre, Irak ordusundan Albay Salah Kareem hedefin kalan IŞİD militanlarının çöl bölgesinde kayıplara karışmasını ve buraları gelecekteki saldırıları için üs olarak kullanmasını önlemek olduğunu belirtti.

Irak Başbakanı Haydar el Ebadi önceki gün yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarının askeri olarak yenilgiye uğratıldığını ancak militanların çölden de temizlenmesinin ardından kesin zafer ilan edeceğini söylemişti.

Irak güçleri IŞİD’in elindeki son kenti de geçen hafta tekrar almış, böylece örgütün 2014’te Irak’ın kuzey ve batısında geniş bir kesimi ele geçirmesinden sonra ilan ettiği sözde “halifelik” resmen son bulmuştu.

BM’den Irak’a çağrı

Bu arada Birleşmiş Milletler’den üst düzey bir yetkili, Irak hükümetine, IŞİD’e karşı savaşta güvenlik güçlerince insan hakları ihlalleri işlendiği iddialarına yönelik soruşturmaları hızlandırması çağrısında bulundu.

Irak’a resmi bir ziyaret düzenleyen BM’nin Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard Bağdat’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak’ın yeni “geçiş aşaması” sürecinin “hem fırsatlar hem de zorluklar” oluşturduğunu belirterek, Irak hükümetinin “güveni inşa edip güçlendirmek için ihlal iddialarını etkili ve tarafsız biçimde ele alması” gerektiğini vurguladı.

Callamard, “soruşturmaların yürütüldüğünü ancak sorunun, bu soruşturmaların neticeleri hakkında şeffaflığın olmaması olduğunu” kaydetti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG