Erişilebilirlik

Irak'taki Yetimhane IŞİD Mağduru Ezidi Çocukların Yuvası Oldu


Irak'taki Yetimhane IŞİD Mağduru Ezidi Çocukların Yeni Yuvası Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Irak'taki Yetimhane IŞİD Mağduru Ezidi Çocukların Yeni Yuvası Oldu

Irak’ın kuzeyindeki bir yetimhane, IŞİD militanlarının Şengal’i 2014‘te ele geçirmesinden bu yana anne-babalarını kaybeden Ezidi çocukların yuvası haline geldi. Amerikan hava saldırılarının desteklediği Iraklı Kürt güçler o zamandan bu yana Şengal’i geri aldı, ancak yetimhanenin sağladığı imkanlara olan ihtiyaç devam ediyor.

IŞİD militanlarının Sincar saldırısı sırasında çok sayıda çocuk, anne-babasını kaybetti. Çocuklar, babalarının öldürüldüğünü, annelerininse rehin alındığını söylüyor. Nineva ilindeki Şehan kasabasında bulunan yetimhane, öksüz ve yetim kalmış 18 yaş altındaki Ezidi çocukların bakımı için açıldı. Ezidi bir çocuk, Hediye Ato, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

”IŞİD militanları anne babamı, iki erkek kardeşimi ve kız kardeşimi öldürdü. Tek başına yaşayacak durumda olmadığımız için bu yetimhaneye geldik. Burada bize çok iyi davranıyorlar, bize anne babalık yapıyorlar. Kardeşlerimizi okula gönderiyorlar.”

Hadi Slo Kasım adlı Ezidi çocuk ise Sincar’dan kaçmadan önce babasının IŞİD militanları tarafından öldürüldüğünü söylüyor. Hadi’nin erkek kardeşini de IŞİD öldürmüş. Çocuklar daha sonra yetimhaneye yerleştirilmiş.

Şehan Yetimhanesi Müdürü Celal Kano, Şengal’den gelen her Ezidi yetim ve öksüzün yaşadıkları travmaları atlatmaları için buraya gönderilmesi gerektiğini söylüyor.

Yetimhane müdürü Celal Kano, ”Bazı çocuklar hem anne hem de babalarını kaybetmiş. Kimilerinin babası ölmüş. Kimi çocuklaraysa amcaları, dayıları ve başka akrabaları bakıyor. Bize gelmelerine izin vermiyorlar. Bir Alman hayır kurumundan aldığımız destekle altı şube daha açtık” diyor.

Yetimhanenin verilerine göre 2014’te Sincar’a düzenlenen saldırıda bin 884 çocuk öksüz ya da yetim kaldı. Bu çocuklar arasında 664’ü üse hem anne hem de babasını kaybetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG