Erişilebilirlik

Irak’ta İşkence Hala Yaygın


Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre Saddam Hüseyin’in devrilmesinden 10 yıl sonra Irak’ta insan hakları ihlalleri devam ediyor

Uluslararası Af Örgütü’nün raporu Amerika ve koalisyon güçleriyle Irak güvenlik güçlerinin yaptığı iddia edilen insan hakları ihlallerini inceliyor.

Raporda Irak’ın işgalinin kısmen insan haklarına dayandırılmasına rağmen Saddam Hüseyin devrildiğinden bu yana adalet sisteminde çok az iyileştirme yapıldığı vurgulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nün Irak araştırmacısı Carsten Jurgensen, bugün birçok Iraklı’nın Saddam günlerine göre daha özgür yaşadığının söylenebileceğini, ancak temel olarak insan haklarına saygılı, hukuk düzenine dayalı bir devlet yönetiminin henüz oluşmadığını söylüyor.

Jurgensen, içlerinde El Kaide bağlantılı gruplar da olan silahlı hükümet karşıtlarının Irak’ta güvenlik tehdidi oluşturmaya devam ettiğini ve bunların yaygın insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğunu bildirdi.

Raporda, Irak hükümet yetkilileri de bu silahlı grupların adalete teslimi için yapılan çalışmalar sırasında uluslararası insan haklarına saygı göstermeye davet ediliyor. Rapor binlerce Iraklı’nın yargınlanmadan hapiste tutulduğunu ya da adil olmayan yargılanmalardan dolayı mahkum edildiğini kaydediyor.

2004 yılında idam cezasının tekrar yasalaşmasıyla Irak bu cezanın en büyük uygulayıcılarından biri haline geldi. Ülkede 2012’de 129 mahkum idam edildi.

Uluslararası Af Örgütü yetkilisi Jurgensen, mahkumlara kötü davranıldığını söylüyor. Tutuklulara suçlarını itiraf etmeleri için işkence yapılıyor. Jurgensen ellerinde bu itirafların mahkemelerde kullanıldığına ve alınan kararlarla tutukluların ağır şekilde cezalandırıldığına dair kanıtlar olduğunu söylüyor. İdam kararları da işkence sonrası elde edilen ifadelere dayanıyor.

Irak hükümeti Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna henüz karşılık vermiş değil. Hükümet daha önceki suçlamalar konusunda da yorum yapmaktan kaçınmıştı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG