Erişilebilirlik

Irak’ta İntihar Bombacıları Şiiler'i Hedef Aldı


Irak’ta Şiiler gelecek hafta kutlanacak Erbain’den bir hafta önce intihar saldırılarına hedef oldu. Onbinlerce Şii ve Sünni’nin öldüğü 2006-2007 yılından bu yana ülke en kanlı yılını yaşıyor

Günün ilk kanlı olayı bir cenaze çadırında düzenlenen intihar saldırısıydı. Bağdat’ın çoğunluğu Sünni, güney mahallesi Dura’da yaşanan olayda 16 Şii öldü, 31’i yaralandı.

Reuter Haber Ajansı ölenler arasında eski bir yerel muhabiri ve oğlunun da bulunduğunu bildirdi.

Bir başka intihar saldırısı ise Irak’ın 40 km güneyindeki Latifiye kentinde düzenlendi. Kerküklü Şii Türkmenler’i hedef alan saldırıda 9 kişi öldü.

Latifiye’deki bir başka saldırıda da 11 kişinin öldüğü bildirildi.

Şiiler'i ve devlet binalarını hedef alan saldırıları üstlenen olmadı.

Saldırılar Hz. Muhammed’in torunu Hüseyin’in ölümünü anmak için her yıl Aşure Günü’nden 40 gün sonra düzenlenen Erbain’in öncesinde yaşandı. Şiiler anma töreninden önce kendileri için kutsal olan Kerbela’yı ziyaret ediyor.

Şiiler, Sünni milisler tarafından ‘mürted’, yani İslam’dan dönen kişiler olarak görülüyor. Irak hükümeti, yaşanan şiddetten komşu Suriye’de devam eden mezhep çatışmasını sorumlu tutuyor.

Yaşanan başka bir olayda ise silahlı saldırganlar hükümetin destek verdiği Sünni Sahva milis liderinin evini bastı. Olayda Sahva lideri eşi ve iki çocuğuyla beraber öldürüldü.

Sahva milisleri Amerikan güçleriyle beraber El Kaide’ye karşı mücadele etmişti. Birçok kişi onları, Şiiler’in çoğunlukta olduğu Maliki hükümetinin destekçisi olarak görüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG