Erişilebilirlik

Irak Savaş Uçakları Tikrit'i Bombaladı


Irak savaş uçakları geceyarısı İslamcı militanlardan geri almaya çalıştığı Tikrit kentine hava saldırıları düzenledi.

Irak ordusu, Saddam Hüseyin'in doğumyeri olanTikrit’i cihatçı militanlardan geri almak amacıyla büyük bir operasyon başlatmıştı.

Askeri yetkililer, kara operasyonun Cumartesi günü başladığını, kentde üniversite kampüsünü yeniden ele geçirmek için Irak komandoları ile Sünni militanlar arasında şiddetli çatışmalar olduğunu bildiriyor.

Irak savaş helikopterleri isyancıları püskürtmek için bölgeyi ateşe tutarken tanklar da güneyden saldırıya geçti.

Çatışmalarda ölen ya da yaralananların sayısı hakkında bilgi alınamıyor.

Operasyon Amerikan ordusunun silahlı insansız hava araçlarını Irak hava sahasında devriye gezdirmesinden kısa bir süre sonra başladı. İHA’ların Amerika’nın gönderdiği askeri danışmanları koruma amacıyla uçurulduğu bildiriliyor.

Başkan Barack Obama, Irak ordusunu güçlendirmekve Sünni militanlarla savaş için ortak operasyon merkezleri kurmak için 300 askeri danışman göndermeye karar vermişti.

Öteyandan Irak’taki gelişmelerle ilgili olarak Ortadoğu başkentlerinde ziyaretlerde bulunan Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, bölge liderlerini Suriye ve Irak’taki çatışmalarda güçlenen cihatçı militanların tehdidine karşı uyarmaya çalışıyor. Beyaz Saray da, hem Suriye’de Esat rejimi hem de IŞİD’e karşı mücadele eden isyancılara yarım milyar dolar yardımda bulunmak istediğini bildirdi.

IŞİD’e karşı Ortadoğu liderlerini birlikte mücadele etmeye çağıran Kerry, Perşembe günü Paris’te Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG