Erişilebilirlik

Irak Ordusu’ndan Yeni IŞİD Operasyonu


Irak güvenlik güçleri Anbar eyaletinin batısında IŞİD kontrolündeki bölgeleri Ürdün ve Suriye’ye bağlayan Ar-Rutbah’ı geri almak için operasyon başlattı.

Operasyonla ilgili soruları yanıtlayan Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, “Haritaya baktığınızda Anbar’ın önemi ortada, eğer Irak güvenlik güçleri Rutbah’ı geri alabilirse bu IŞİD ile savaşta önemli bir adım olacaktır,” dedi.

Bu yılın başında IŞİD, Suriye’nin doğusunda ve Sinjar sınırı boyunca kontrolü kaybetti.

Rutbah çevresindeki bağlantıyı kaybetmesi halinde IŞİD’in Anbar eyaletinde sadece Qaim bölgesi elinde kalacak. Bu hat IŞİD için önemli çünkü başkenti olarak bilinen Rakka’ya bağlanıyor ve Türkiye sınırına uzanıyor.

Cook, IŞİD’in Irak’ta kontrolündeki toprakların yüzde 45’ini, Suriye’de ise yüzde 16 ila 20’sini kaybettiğini açıkladı.

IŞİD, 2014’ün ortalarında Irak’ın kuzeyi ve batısı ile Suriye’nin doğusunda önemli miktarda toprak parçasını ele geçirdi. 2014’te, 886 Irak askeri hayatını kaybetti. Geçen yıl 5.200, bu yılın başından bu yana da 1.500 Irak güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Geçen yıl, milis kuvvetler ve Amerika liderliğindeki koalisyonun hava operasyonları Irak güçlerinin Ramadi ve Tikrit’i geri almasında önemli rol oynadı. Suriye’de ise çabalar ülkenin kuzeyine IŞİD’in birkaç noktanın kontrolünü tuttuğu Türkiye sınırına yoğunlaşmış durumda. Savaş Araştırmaları Enstitisü’nün verilerine göre IŞİD, Halep’in kuzeyinde 100 kilometreden daha az bir sınır hattını kontrol ediyor.

Irak ve Suriye’de IŞİD bağlantılı şiddet nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti ve insani krizler ortaya çıktı. Birçok insan evlerini terketti, Türkiye, Mısır, Ürdün ve Avrupa’ya gitti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG