Erişilebilirlik

Irak Ordusu: 'Saatleri 2014’e Çektik'


Irak ordusu, Kürt Peşmerge güçlerinin kuzey Irak’ta Haziran 2014’te sahip oldukları sınırlara geri çekildiğini açıkladı. Bağdat, geçen ayki bağımsızlık referandumunun ardından, Kürtler’in 2014’ten beri ellerinde tuttukları tartışmalı bölgeleri geri almak için operasyon başlatmıştı.

Ordudan yapılan açıklamada, hükümet güçlerinin, Peşmerge’nin çekilmesinin ardından, ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u da kapsayan Ninova vilayetinin Kürtler’in elindeki kısımlarının da ele geçirdiğini bildirildi.

Peşmerge güçleri, üç yıl önce IŞİD’in Irak’taki ilerleyişi karşısında Irak ordusunun yetersiz kalmasının yarattığı boşluğu doldurarak, bu bölgelerde kontrolü eline almıştı.

ABD’nin desteğiyle Peşmerge, IŞİD’i geri püskürterek, petrol zengini Kerkük başta olmak üzere Kürtler’in hak iddia ettiği, Kürt özerk bölgesinin dışında kalan ve Kürt nüfusunun yoğun olduğu bazı bölgelere de yerleşmişti.

Irak hükümeti yanlısı milisler hafta içinde, Bağdat’tan gelen talimatla önce, Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarının hemen dışındaki Kerkük bölgesini, daha sonraysa Ninova ve Diyala vilayetlerindeki diğer tartışmalı bölgeleri geri almıştı.

Irak ordusundan isminin açıklanmasını istemeyen bir komutan Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bugün itibariyle saatleri 2014’e geri çektik” ifadesini kullandı.

Kürt tarafı henüz bu gelişmeyi doğrulamadı.

Peşmerge’nin çekilmesi, Kürt güçlerin IKBY sınırlarına geri döndüğü anlamına geliyor.

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, bağımsızlık referandumuna tepki olarak, hem IKBY hem Bağdat merkezi hükümetinin hak iddia ettiği Kerkük ve diğer tüm tartışmalı bölgelerin geri alınması talimatı vermişti.

ABD, Kürtler’in bağımsızlık referandumuna destek vermezken, IKBY lideri Mesut Barzani, referandumda ezici çoğunlukta “Evet” oyunun boşa gitmeyeceğini söylüyor.

Erdoğan’dan Barzani’ye: ‘Ne işin var Kerkük’te?’

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan IKBY lideri Barzani’ye tepkisini sürdürüyor.

Erdoğan’dan Barzani’ye: ‘Ne İşin var Kerkük’te?’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Ankara’da Muhtarlar Toplantısı’ndan konuşan Erdoğan, “Meseleyi bu noktaya getiren biz değiliz, onlar. Kalkıyor Kerkük benim diyor, sen hangi hakla benim diyorsun. Ne işin var senin Kerkük'te?” ifadesini kullandı.

Kuzey Irak’ta PKK, IŞİD, Suriye’de YPG/PYD’nin yetki kullanımına müsaade etmeyeceklerini belirten Erdoğan, “Yeri geldiğinde bir gece ansızın geliriz gereğini de yaparız. İdlib'de yaptık mı? Yaptık. Bundan sonra da yaparız. Söyleye söyleye girilmez. Bir gece ansızın girilir" diye konuştu

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG