Erişilebilirlik

Irak'ta Meclis Başbakanın Yetkilerini Kısıtladı


Irak Başbakanı Haydar El Abadi
Irak Başbakanı Haydar El Abadi

Irak'ta meclis, başbakanın reform yapma yetkililerini sınırlayacak tasarıyı onayladı. Bundan böyle, başbakan, vereceği kararları meclisin onayına sunmak zorunda.

Milletvekillerinin aldığı kararın, özel olarak Başbakan Haydar El Abadi’yi hedef almadığı, genel olarak yasama ve yürütme arasındaki güçler ayrımını sağlamayı amaçladığı bildiriliyor.

Karar, meclisin El Abadi’nin hükümet harcamalarını azaltmak ve yolsuzlukla mücadele için yapmak istediği reformları oybirliği ile desteklemesinden birkaç ay sonra geldi. Abadi, Ağustos’ta ilan ettiği planı, yolsuzluk ve yetersiz kalan kamu harcamaları yüzünden yapılan büyük protestolar sonrasında açıklamıştı.

Abadi’nin reformları, ülkedeki üç başbakan yardımcılığını kaldırmayı ve kamu çalışanlarının maaşlarını azaltmayı içeriyordu. Aynı zamanda kamu görevlisi seçerken parti ve mezheplere göre ayrılan kotaları ortadan kaldırmayı amaçlayan planda, üst düzey görevlilere verilen korumaların sayısını azaltma ve yolsuzluk soruşturmalarını yeniden açma hedefleri de bulunuyor.

Reformların bazıları çoktan yürürlüğe girmişken, bazıları da meclisin onayını gerektiriyor.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG