Erişilebilirlik

Irak Kuvvetleri Tikrit'e Doğru İlerliyor


Tikrit çevresindeki çatışmalara katılan Irak askerleri ve Şii milisler
Tikrit çevresindeki çatışmalara katılan Irak askerleri ve Şii milisler

Şii milisler ve Kürt Peşmergelerin de katıldığı 30 bin kişilik Irak kuvvetini IŞİD militanları yol kenarına yerleştirilen bombalar ve keskin nişancı atışlarıyla durdurmaya çalışıyor

Irak ordusu ve milis güçleri Tikrit’e doğru ilerlemeyi sürdürürken IŞİD militanları yol kenarına yerleştirilen bombalar ve keskin nişancı atışlarıyla ilerleyişi durdurmaya çalışıyor.

Irak hava kuvvetlerine bağlı uçaklar mevzileri bombalarken yaklaşık 30 bini bulan kara birlikleri de birkaç cepheden saldırıya geçti.

Şii milisler ve Kürt peşmergelerin yanısıra İran ‘ın da saldırıya katıldığı bildiriliyor.

İran’ın Kudüs Gücü olarak bilinen seçkin komandolarının komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani cephede operasyonlara danışmanlık yapıyor.

Üst düzeyde bir Amerikalı yetkili Amerika’nın Sesi’ne Tahran’ın Tikrit operasyonuna katkıda bulunduğunu doğruladı. Aynı yetkili İran bulunduğu sürece Amerika’nın operasyon dışında kalacağını da söyledi.

Halen Amerikan uçakları ve askeri danışmanları operasyona katılmıyor.

IŞİD militanları Haziran ayından bu yana Tikrit’i elinde tutuyor. Militanlar, Tikrit’ten sonra Musul’u da ele geçirmişti.

Üst düzey bir Amerika Savunma Bakanlığı yetkilisi geçen ay Amerika’nın Sesi’ne Şii güçlerin Tikrit’i geri almaya hazırlandıklarını doğrulamış, ancak operasyonun ne zaman başlayacağı konusunda bir açıklama yapmamıştı. Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir yetkili de geçen ay, Irak ordusu ile Peşmergeler’in Nisan veya Mayıs ayında Musul’u geri almak için operasyon yapacaklarını bildirmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG