Erişilebilirlik

Irak Kürt Yönetimi Bağdat'a Petrol Sevkiyatını Durdurdu


Irak'ın kuzeyinde bir petrol sahası
Irak'ın kuzeyinde bir petrol sahası

Irak’ta Bölgesel Kürt Yönetimi ve merkezi hükümet arasındaki gerginlik tırmanıyor. Gerginliğin son geldiği aşamaysa Kürt yönetiminin Bağdat’a petrol sevkiyatını durdurma kararı oldu.

Kürt yönetimiyle Bağdat hükümeti arasındaki petrol anlaşması geçen yıl imzalanmıştı. Anlaşmaya göre Kürtler petrollerini merkezi hükümete gönderecek, merkezi hükümet de petrol satışından edindiği kazancın yarısını Kürtler’e gönderecekti.

Kürt bölgesinin Tabii Kaynaklar Bakanlığı, merkezi hükümetin Mayıs 2011’den bu yana kendilerine hiçbir ödeme yapmadığını bildirdi. Bakanlık açıklamasında, “ödemelerin yapılmamasından dolayı petrol ihracatının istemeyerek de olsa ikinci açıklamaya kadar durdurulduğu” belirtildi. Bölgesel Kürt Yönetimi, Bağdat’a her gün 50 bin varil petrol gönderiyordu.

Irak Maliye Bakanı Refaa el İssavi, geçen hafta yaptığı açıklamada, Bağdat hükümetinin Kürt bölgesine 560 milyon dolarlık ödemeyi onayladığını, ancak son denetleme için ödemenin bekletildiğini söylemişti.

Şii Devlet Başbakan Yardımcısı Hüseyin el Şehristani de Kürt bölgesinin tüm petrolünü merkezi hükümete göndermemesinden yakındı. Şehristani dünkü açıklamasında, Kürtlerin petrolünün büyük bölümünü İran ve Türkiye’ye kaçırdığını iddia etti, iki ülkeden de petrol kaçakçılığını önlemeleri için sınırlarını denetlemelerini istedi. Şehristani Irak petrolünün, meşru olan Basra ve Ceyhan boru hatlarından ihraç edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Hüseyin el Şehristani, Kürtlerin kaçak petrol ticaretine girişmesinin Irak bütçesinde açık yaratacağı uyarısında da bulundu. Şii bakan, Irak ekonomisinin kendilerine ulaşmayan Kürt petrolünden geçen yıl 3 buçuk milyar dolar zarar ettiğini belirtti.

Petrol anlaşmazlığı, Kürt yönetimi ve Bağdat hükümeti arasındaki gerginliğin son halkası oldu. Irak’ın Sünni Devlet Başkan Yardımcısı Tarık el Haşimi geçen Aralık ayında terör suçlamasıyla merkezi hükümet tarafından tutuklanacağını öğrenince Kürt bölgesine sığınmıştı. Bağdat hükümetinin talebine rağmen Kürtler Haşimi’yi iade etmemiş, Haşimi de daha sonra Katar’a sığınmıştı.

Katar’da gazetecilere açıklama yapan Hüseyin el Şehristani, Haşimi’nin kendilerine teslim edilmesi için Katarlı yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Şehristani, Tarık el Haşimi’nin Irak yargısı önünde kendini savunması gerektiğini söyledi.

Kürt yönetimi ayrıca geçen Kasım ayında Exxon Mobil şirketiyle tek yanlı imzaladığı petrol arama anlaşması yüzünden de Bağdat hükümetiyle ters düşmüştü.

Kürtlerle yaşanan anlaşmazlığa rağmen Irak, 1989 yılından bu yana petrol ihracatını en üst düzeye çıkardı. Irak’ın Mart ayında ihraç ettiği petrol günde 2 milyon 130 bin varile ulaştı.

XS
SM
MD
LG