Erişilebilirlik

Irak Kültürel Mirası İçin BM’den Yardım İstedi


IŞİD militanlarının Nemrut kentine buldozerlerle girerek birçok tarihi eseri yıkmasının ardından açıklama yapan Irak Turizm Bakanlığı “Militanların cezasız kaldıkları sürece yaptıklarından cesaret aldıklarına” dikkati çekti ve BM Güvenlik Konseyi’nden yardım istedi

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) IŞİD militanlarının Asurlular döneminden kalma tarihi Nemrut kentine yönelik saldırısını kınadı. BM’ye bağlı kuruluştan yapılan açıklamada “kültürel mirasın kasıtlı olarak yok edilmesinin savaş suçu sayıldığı” kaydedildi.

Açıklamada, “UNESCO, Irak’ın tarihi mirasının arşivlenmesi ve korunması ve teröre mali kaynak oluşturan kültürel eserlerin yasadışı ticaretinin engellemesi için gerekli herşeyi yapmaya hazırdır,” denildi.

IŞİD militanları dün Nemrut kentine buldozerlerle girdi ve birçok tarihi eseri yıktı.

Irak Turizm Bakanlığı da yayınladığı bir açıklamada, “IŞİD’in, tüm dünya ve insanlığın arzularına görmezden gelip tarihi bölgelere yönelik saldırılarını sürdürdüğü” kaydedildi.

Bakanlık, “Militanların cezasız kaldıkları sürece yaptıklarından cesaret aldıklarına” dikkati çekti ve BM Güvenlik Konseyi’nden yardım istedi.

Iraklı arkeolog Abdülamir Hamdani de Fransız AFP haber ajansına verdiği demeçte, “Zaten bunu bekliyorduk. Irak’taki tüm tarihi yerleri tek tek yok etmeyi planlıyorlar,” dedi.

Nemrut kentine düzenlenen saldırıda yok edilen tarihi eser ve yerlerin tam kapsamı henüz bilinmiyor.

Irak Mimarlar Birliği üyesi İhsan Fethi de New York Times gazetesine verdiği demeçte, “Yıkımın boyutunu tarif etmek bile zor. Nemrut, dünyanın en eski en önemli tarihi kentlerinden biriydi,” dedi.

3000 yıl önce Dicle Nehri boyunda kurulan Nemrut kenti Musul’un 30 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. IŞİD militanları, Musul’da da tarihi eserleri yıkmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG