Erişilebilirlik

Irak IŞİD'le Mücadeleyi Yoğunlaştırdı


Irak IŞİD'le Mücadeleyi Yoğunlaştırdı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Irak ordusu IŞİD'i Anbar'dan çıkarmak için operasyonlarını sürdürüyor. Ordu, bu mücadeleyi İran desteğindeki milislerin yardımı olmadan gerçekleştirmek zorunda kalabilir. Mezhepler arası çatışmaların yoğunlaşmasıyla ilgili kaygılar artarken, İran’ın savaştaki rolü de dikkat çekiyor

IŞİD’e karşı mücadelede son cephe Anbar.

IŞİD il merkezi Ramadi’yi hedef alan birkaç saldırı başlattı.

Iraklı bir komutan ev ev mücadele verdiklerini söylüyor:

“Çok ağır ilerledik. El Huz bölgesinde bazı evleri temizledik. 30-40 kadar ev. Bir tane de keskin nişancı öldürdük.”

Irak Başbakanı Haydar El Abadi geçen hafta Anbar’da askerleri teftiş etti ve IŞİD’i Iraklı Sünniler’in merkezi olan bu bölgeden atmayı amaçlayan operasyonun başladığını ilan etti.

Ancak Irak ordusu bunu Şii milislerin desteği olmadan yapmak zorunda. Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nden Afzal Ashraf bugüne dek Şii milislerin çok önemli bir rol oynadığını söylüyor:

“Şii milislerin burada savaşması zor, çünkü ortada sorunlu bir geçmiş var. Hükümet içinden bazı isimler ve Şii milisler bu bölgede terör estirdi, işkence yaptı. Bunların çoğunluğu intikam almak istedikleri Baas üyeleri ve diğer Sünniler’di.”

Bu ayı Tikrit’te IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlarda Şii milisler yağmacılıkla ve Sünniler’in evlerini, işyerlerini yakmakla suçlandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Katar’daki konuşmasında bu konuya değindi:

“Irak hükümetine, IŞİD’den ele geçirilen bölgelerde hukuku tesis etmesi çağrısında bulunuyorum.”

Ashraf, İran’ın Şii milislerin eğitiminde ve bu gruplara verilen destekte kilit rol oynadığını söylüyor:

“İranlılar, IŞİD’in yalnızca Bağdat’ı değil, Necef ve diğer bölgeleri de işgal edeceğini ve birçok kutsal yeri yerle bir edeceklerini düşünüyordu.”

İranlı general Kasım Süleymani Irak’ta savaşan Şii milislerin komutanı. Ancak Ashraf, İran’ın milisler üzerindeki kontrolunun da sınırlı olduğunu düşünüyor:

“Bir ordudaki disipline ve sorumluluğa sahip değiller. Bu nedenle suça ve şiddete karışmalarını sınırlamak çok zor. İranlılar ellerinden geleni yapmak isteyeceklerdir, ancak emir komuta zinciri tam olarak işlemiyor.”

İran ve Batılı ülkeler nükleer anlaşmanın taslak metni üzerinde anlaştı. Eski İranlı diplomat Mehrdad Hunsari, İran’ın bu durumdan yararlanması gerektiğini düşünüyor:

“İran’ın yapması gereken, IŞİD’in Irak ve Suriye’den atılması durumunda yerlerine gelecek radikal Şii milislerin daha da kötü bir durum yaratacağı yönünde Amerika’nın korkularını bertaraf etmek.”

Iraklı askeri yetkililer tüm Şii milislerin Anbar’dan çekildiğini belirtiyor.

Amerika bu süre içinde Irak kara birliklerini IŞİD mevzilerine yapılan hava saldırılarıyla desteklemeyi sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG