Erişilebilirlik

"Irak İkinci Suriye Olmayacak"


Bağdat'ta bombalı saldırıda ölen bir kişinin tabutunu taşıyan yakınları
Bağdat'ta bombalı saldırıda ölen bir kişinin tabutunu taşıyan yakınları
Bağdat’ın çeşitli kesimlerinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda en az 34 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı. Bir gün önce de Bağdat’ın kuzeyindeki Bakuba kasabasında bombalı saldırılarda 14 kişi ölmüştü.

İçişleri Bakanlığı saldırılar üzerine yaptığı açıklamada teröristlerin bu tür eylemlerle Irak’ı ikinci bir Suriye yapmayı başaramayacaklarını savundu. Başbakan Nuri el-Maliki de bir gün önce terörizmle mücadeleye devam etme sözü verdi, güvenlik operasyonlarında 800 militan zanlısının tutuklandığını açıkladı.

Son yılların en kanlı Ramazan ayını yaşayan Irak’taki bombalı saldırıların sorumluluğunu üstlenen el-Kaide örgütü hükümeti militanları tutuklamaya son vermeye çağırmış, aksi halde saldırıların devam edeceği tehdidinde bulunmuştu.

Ramazan Bayramı’nın son gününde özellikle pazarlar ve diğer kalabalık yerleri hedef alan bombalı saldırılarda yaklaşık 80 kişi hayatını kaybetti. Irak 2007 yılından bu yana en kanlı Ramazan ayını yaşarken Temmuz ayında şiddet olaylarında bini aşkın kişi öldü.
Son birkaç ayda Irak’ta hem mezhebe bağlı şiddet olayları, hem de Şii hükümete karşı düzenlenen Sünni yanlısı gösterilerde artış kaydedildi.

Amerika şiddet olaylarını sert bir dille kınarken Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “bu tür saldırıları düzenleyen teröristler İslam’ın düşmanı ve Amerika, Irak ve uluslararası topluluğun ortak düşmanıdır” denildi. Açıklamada Irak hükümetiyle el-Kaide’ye karşı işbirliği yollarının Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin bu hafta Washington’a yapacağı ziyarette de ele alınacağı belirtildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG