Erişilebilirlik

Irak Cumhurbaşkanı: 'IŞİD'le Mücadele Zor'


Irak Cumhurbaşkanı: 'IŞİD'le Mücadele Zor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un geçen Temmuz’da görevine başlaması, IŞİD’in Irak topraklarında yayılmasıyla aynı döneme denk geldi. Amerika’nın Sesi Farsça Servisi’nden Ali Javanmardi’nin sorularını yanıtlayan Masum, IŞİD’le mücadelenin zorluklarını anlattı, uluslararası desteğin önemini vurguladı.

IŞİD’i yenmenin ne kadar süreceği sorusunu Irak Cumhurbaşkanı şöyle yanıtladı: “DAEŞ’i yenmek kolay değil çünkü çok farklı türde uyuyan hücrelere sahipler. Yalnızca Irak’ta da değil. Bu nedenle DAEŞ’le çok farklı cephelerde mücadele gerekli. Birincisi karada. İkincisi mali kaynaklarının kurutulması gerekli. Farklı ülkelerle istihbarat işbirliği yaparak kimin DAEŞ’e çalıştığını öğrenmek gerek. DAEŞ’le ilgili işbirliği çok önemli.”

Fuat Masum, Amerika’nın Sesi’nin, İran’ın IŞİD’le savaşta nasıl bir rolü ve ne kadar etkisi var sorusunu da şöyle yanıtladı: “Öncelikle İran su ve gıda gibi insani yardımlar yolladı, özellikle de Sincar bölgesine. İkincisi uzmanlar gönderdi. Ayrıca bu ülke silah ve cephane de yolladı. Bu çok önemliydi. İran açısından Irak’ın DAEŞ’in eline geçmesi, tehdit altında kalması anlamına geliyor. DAEŞ İran’a yakınlaşmış olacak. Irak’ta bugün var olan tehdit İran’a ulaşacak, Türkiye’ye ulaşacak. Komşu ülkelere ulaşacak. Bundan dolayı IŞİD tehdidini kendi güvenlik önceliğine göre algılayan ülkeler, Irak’a farklı yardımlarda bulunuyor.”

“IŞİD’le müzakere eder misiniz” diye sorduğumuzda Irak Devlet Başkanı Masum şu yanıtı verdi: “Eğer siyasi bir grup olsalardı bir çözüm için masaya oturulabilirdi. Ancak bu siyasi bir grup değil ve hiçbir siyasi grubu tanımıyor. Kendi yaşam tarzı dışında hiçbir yaşam tarzına saygısı yok. DAEŞ’le ya biz ya onlar ölünceye kadar savaşacağız.”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, cihatçı örgütle müzakerenin imkansız olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG