Erişilebilirlik

Irak Birlikleri Ramadi Yakınlarına Sevk Ediliyor


Irak ordusu ve Şii milisler, hafta başında IŞİD’in eline geçen Ramadi kenti yakınlarına konuşlandırılıyor. (arşiv)
Irak ordusu ve Şii milisler, hafta başında IŞİD’in eline geçen Ramadi kenti yakınlarına konuşlandırılıyor. (arşiv)

Irak ordusu ve Şii milisler, hafta başında IŞİD’in eline geçen Ramadi kenti yakınlarına konuşlandırılıyor.

Cihatçı örgütün bu ay ortasından bu yana büyük ilerlemeler kaydettiği Irak’ın Anbar ilinin geleceği, belirsizliğini sürdürüyor. Sünni Araplar’ın çoğunlukta olduğu Anbar aynı zamanda, Suriye, Ürdün ve Suudi Arabistan’a komşu.

Amerikan ordusu, uluslararası koalisyonun dün gece Irak’ta 22 hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Hava saldırıları Ramadi’ye, IŞİD’in merkez olarak kullandığı Musul’a ve Beyci’deki petrol rafinerilerine odaklandı.

Koalisyon ayrıca beş hava saldırısıyla Suriye’yi de vurdu. Bombalardan biri, antik Palmira kentinin yanı başındaki Tedmur’da bırakılan uçaksavarları tahrip etti. IŞİD bölgeyi üç gün önce Esat rejimine bağlı askerlerin elinden almıştı.

IŞİD Palmira müzesine girdi

IŞİD militanları antik kenti ele geçirir geçirmez, kent müzesine girdi. Şam’da bulunan Antik Eserler ve Müzeler Birimi müdürü Maamun Abdülkerim, müzedeki eserlerin çoğunun IŞİD gelmeden önce güvenli bölgeye taşındığını bildirdi.

Militanlar daha önce de girdikleri kentlerde bulunan müzeleri tahrip etmişti. Palmira’nın IŞİD’in eline geçmesi, bölgenin UNESCO tarafından belirlenen bir Dünya Kültür Mirası Alanı olmasından dolayı uluslararası kaygılara yol açtı.

Bu arada IŞİD’in Suriye ve Irak arasında bulunan tüm sınır geçiş noktalarını kontrolu altına aldığı bildirildi.

Dün ayrıca örgüt biri Suudi Arabistan’daki bir Şii camisini, diğeri de Yemen’İn başkenti Sanaa’daki bir başka camiyi hedef alan iki kanlı saldırıyı üstlendiğini açıkladı.

Adlarını IŞİD bağlantılı bir örgüt olarak duyuran bir örgüt Suudi Arabistan’ın Katif kentinde bir Şii camisine düzenlenen ve 14 kişinin öldüğü saldırıyı üstlendi.

Yemen’deki bombalı saldırıdaysa 13 kişi yaralandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG