Erişilebilirlik

Irak Başbakanı Musul’da Zafer İlan Etti


Irak Başbakanı Haider el Abadi Musul’a giderek IŞİD’e yönelik yürütülen savaşta ‘tam bir zafer’ ilan etti.

Abadi, kentin bazı bölgelerinde devam eden ettiği belirtilen çatışmalara rağmen Irak askerlerini kutladı.

Abadi Musul'da Zafer İlan Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Abadi’nin açıklamasından sadece birkaç saat önce Associated Press muhabirleri kentte şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.Çatışmaların sona erip ermediğiyse belli değil.

Amerika’nın destek verdiği Irak güçleri Ekim ayında Musul’u geri almak için operasyon başlatmıştı. Son günlerde ise çatışmalar yaklaşık 2 kmlik bir alanda ve sağ kalan birkaç yüz terrorist üzerinde yoğunlaştı.

Abadi çatışmalar yakınlarda devam ederken çarpışan birlikleri tebrik etmek için bölgeye gitti.

Birleşmiş Milletler IŞİD’in Musul’dan çıkarılması konusunda ilerleme sağlanmış olmasına rağmen Irak’taki insani krizin sona eriyor gibi görünmediğini belirtti.

Yapılan açıklamada, binlerce Musullunun terk ettikleri şehirlerine dönecek gibi görünmediği çünkü çatışma sırasında kentte büyük bir zararın meydana geldiği kaydedildi.

Hava saldırıları, topçu ateşi ve bombalı saldırılar Musul’da binlerce evi ve altyapıyı yok etti. Irak İçişleri Bakanlığı şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul’un batısındaki evlerin yarıdan fazlasının hasar gördüğünü ya da yıkıldığını kaydetti.

Ekim’de operasyonun başlamasından bu yana 800 binden fazla kişi evlerini terketmek zorunda kaldı.

Irak güçleri Dicle Nehri’nin batısında küçük bir alanda IŞİD militanlarıyla çatışmaya devam ediyor. Irak Ordusu’na mensup komutanlar bu bölgede IŞİD militanlarının kendi ailelerini de kalkan olarak kullandıklarını söylüyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Musul’daki gelişmelerden memnuniyet duyduğunu ancak bir zamanların petrol zengini şehrinin şimdilerde enkaza dönüştüğünü kaydetti.

İstanbul’daki Dünya Petrol Zirvesi’de konuşan Erdoğan, bölgenin yeniden imarını kimin finance edeceğini de sorguladı.

Cumhurbaşkanı, “Türkiye Musul’da bir sonuca ulaşılmasından çok mutlu” dedi ve Musul’da gelinen noktanın son derece önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Musul’un enkaz halinde olduğuna dikkat çekti.

Erdoğan, “Musul halkı için Musul’un yeniden inşasını kim karşılayacak?” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak’ın toprak bütünlüğünün önemine de vurgu yaptı, ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından yapılması planlanan bağımsızlık referandumunun Irak’ın geleceğine zarar vereceğini kaydetti.

Koalisyon güçlerinin hava saldırısı desteği verdiği Irak özel kuvvetlerinden General Haider Fadhil askerlerinin Pazartesi günü Eski Kent bölgesini temizlemeye devam ettiğini kaydetti.

Iraklı komutanlar yüzlerce IŞİD militanının hala bölgede olduğunu ve kadın ve çocukları canlı kalkan olarak kullandığını belirtiyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG