Erişilebilirlik

Irak Başbakanı ABD'ye Yardım İstemeye Geliyor


Başbakan Haydar Abadi’nin Başkan Obama’dan, ABD’nin petrol fiyatlarının düşmesiyle nakit sıkıntısı çeken Irak’a yapacağı yeni silah sevkinde ödemeleri geciktirmesini istemesi bekleniyor.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Başkan Barack Obama’yı IŞİD’e karşı savaşta ülkesine daha fazla hava desteği ve askeri yardım sağlamaya ikna etmek için Amerika’yı ziyaret ediyor.

Abadi, Pazartesi günü yola çıkarken Amerika’nın Irak’a verdiği hava desteğini zaten arttırdığını, ancak hükümet kuvvetlerinin geçen yıl ülkenin büyük bir bölümünü işgal eden IŞİD militanlarına karşı bu toprakları geri alma savaşı verirken daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Abadi, Irak’ta kendilerinin teröristlerle savaştığını, bu militanların sadece Irak’ı değil bütün bir bölgeyi tehdit ettiğini ve onları durdurabilmeleri içinde uluslarası topluluğun kendilerine yeterince destek olması gerektiğini söyledi. Irak başbakanı, militanların petrol ve antika kaçakçılığına başlayarak mali açıklarını kapattıklarını da vurguladı.

Abadi, başbakan olarak Washington’a yapacağı ilk ziyaretde Salı günü Beyaz Saray’da Başkan Obama ile biraraya gelecek. Yapılacak görüşmelerde Abadi’nin Başkan Obama’dan, ABD’nin petrol fiyatlarının düşmesiyle nakit sıkıntısı çeken Irak’a yapacağı yeni silah sevkinde ödemeleri geciktirmesini istemesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Amerikalı yetkililerin Abadi’nin yapacağı herhangi bir talebi değerlendireceğini söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG