Erişilebilirlik

Irak Anayasa Mahkemesi'nden Kürt Referandumunu Askıya Alma Kararı


Irak Anayasa Mahkemesi, Başbakan Haydar el Ebadi’nin 25 Eylül’de yapılması planlanan Kürt referandumunun askıya alınmasını talebini kabul etti.

Mahkeme, oylamanın anayasal olup olmadığını gözden geçireceğini ve o zamana kadar da referandumun bekletileceğini açıkladı.

Irak’ın Kürt bölgesindeki referendum planlarına şiddetle karşı çıkan Ebadi, geçen Cumartesi günü Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, referandumun Irak’ın egemenliğini ihlal edeceği ve gerilimi tehlikeli şekilde tırmandıracağı uyarısında bulunmuştu.

Irak Başbakanı Ebadi Irak’taki bir haber ajansına yaptığı açıklamada da, Kürtler'in referandum planlarında ısrar ederek “ateşle oynadığını” söylemişti.

Kürt bölgesiyse referandumun iptal edilmesi çağrılarını bugüne kadar reddetti ve anayasa mahkemesi de kararını hayata geçirmek için fazla yetkiye sahip değil.

Başbakan Binali Yıldırım da, Türkiye’nin Barzani’yle güçlü bağlarına karşın, Kürtler'in referandum planının “ağır bir hata” olacağını söylemişti.

Yıldırım, “Yaptırımlar uygulamak istemiyoruz ama eğer o noktaya gelirsek, Türkiye’nin atabileceği zaten önceden planı yapılmış adımlar bulunuyor” dedi.

Beyaz Saray da geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Kürtler'in referandum planını desteklemediğini belirterek, planın dikkatleri IŞİD’le mücadeleden uzaklaştıracağını kaydetti. Açıklamada, “Tartışmalı bölgelerde referandum düzenlemek provokatif ve istikrar bozucu” uyarısı yapıldı.

Trump yönetimi Kürtler'e referandumu erteleyerek, onun yerine “Bağdat’la ciddi ve sürdürülebilir diyaloğa” girmeleri çağrısında bulunuyor ve Amerika’nın da bu diyaloğa yardımcı olma önerisini getiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG