Erişilebilirlik

Irak ABD’den Hava Desteği İstedi


Irak hükümeti, ülkenin kuzeyindeki bazı kentleri ele geçiren IŞİD militanlarına karşı mücadelede Amerika’dan hava desteği sağlaması yönünde resmi talepte bulundu

Senato’da bir alt komisyonun düzenlediği oturuma katılan Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, petrol rafinerilerine saldıran Irak ve Şam İslam Devleti militanlarına karşı hava operasyonları düzenlemesi için, Bağdat hükümetinin Washington’a resmen talepte bulunduğunu bildirdi.

Oturuma katılan Cumhuriyetçi Partili Senatör Lindsey Graham, bu talebi yerine getirmenin Amerika’nın ulusal çıkarlarına hizmet edeceğini açıkladı.

Kendisi de Irak savaşında görev yapan Orgeneral Dempsey, IŞİD militanlarının Irak kentlerini ele geçirmesinin, kendisinde derin hayal kırıklığı yarattığını, bunun Irak liderlerinin halkını, kendi yararlarını gözetecek şekilde birleştirmekten aciz olduğunu gösterdiğini söyledi.

Oturuma katılan Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, Irak’taki Sünni isyanının sorumluluğunun yalnızca militanlara ait olmadığını, Bağdat hükümetinin de ülkedeki farklı grupları birbirine yakınlaştırmada başarısız olduğunun altını çizdi. Hagel, Iraklı liderlerin, Sünniler, Kürtler ve Şiiler’le birlikte bir birlik hükümeti kuramadığını belirtti.

Başkan Barack Obama, Irak'taki krize nasıl bir yanıt verileceği konusunda hala kararını vermedi. Obama dün Beyaz Saray'da Kongre liderlerine bilgi verdi.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Başkan'ın bir tek Irak topraklarına Amerikan askeri göndermeme konusunda kararlı olduğunu bildirdi. Carney nihai amaçlarının Amerika'nın ulusal çıkarlarını korunması ve Irak'ın terör yuvası haline gelmesinin önlenmesi olduğunu söyledi.

Obama'nın görevlendirdiği 275 asker, Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'ni koruyacak.

Petrol rafinerisinde çatışma

IŞİD militanları, Bağdat ve Musul arasındaki Beyci petrol rafinerisinde güvenlik kuvvetleriyle çarpıştı. Militanlar ayrıca Musul’da 40 Hintli inşaat işçisini kaçırdı. Hindistan, işçilerin yerinin bilinmediğini ve işçiler için fidye istenmediğini açıkladı. Hintli yetkililer, militanların kontrolundaki Tikrit’te 46 Hintli hemşirenin mahsur kaldığını da bildiriyor.

Bu arada Ankara, dün 15 Türk işçinin kaçırıldığı yönündeki haberlerin doğrulanmadığını açıkladı. IŞİD militanları, geçen hafta Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’ndan 49 kişiyi rehin almıştı. Militanların elinde ayrıca 30 kadar Türk TIR şoförü rehin bulunuyor.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki televizyonda yaptığı açıklamada güvenlik kuvvetlerinin “teröristlere” ağır darbe vuracağını açıkladı.

Irak hükümetine bir destek de İran’dan geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Şii’lere ait kutsal mekanları “teröristlere” karşı korumak amacıyla gerekli her şeyi yapma vaadinde bulundu.

Amerika Irak’taki kriz konusunda İran’la kısıtlı işbirliği olasılığını değerlendiriyor. Ancak Pentagon bunun bir askeri işbirliğine dönüşmesi yönünde planları olmadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG