Erişilebilirlik

Iowa Önseçiminde Mitt Romney Öne Çıktı


Eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum ilk sırayı sadece 8 oyla kaybetti
Eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum ilk sırayı sadece 8 oyla kaybetti

Amerika’da Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayını belirlemek için yapılan önseçimlerin ilkini, kıl payı farkla, Massuchusetts valisi Mitt Romney kazandı

Dün akşam yapılan ve yaklaşık 120 bin partilinin oy kullandığı önseçimde Mitt Romney en yakın rakibi Rick Santorum’u sadece 8 oy farkla geçti.

Romney 30,015 eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum ise 30,007 oy aldı. İki aday adayı neredeyse eşit bir şekilde oyların yarısını alırken; Ron Paul oyların yüzde 21’i ile sandıklardan üçüncü, Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich ise oyların yüzde 13’üyle dördüncü sırada çıktı.

Gingrich’in peşinden gelen Teksas valisi Rick Perry yarıştan çekilebileceğini açıklarken, Iowa’lı seçmenlerin sadece yüzde 5’inin oyunu alan Minnesota milletvekili Bayan Michelle Bachmann meydanı rakiplerine bırakmayı düşünmediğini söyledi.

Iowa önseçimi tüm ülkeyi temsil etmese de ilk olduğu için çok ilgi görüyor ve başarılı adayların seçim kampanyasına ivme kazandırabiliyor. İlk önseçimlerde başarı gösteremeyen adaylar ise genellikle yarıştan çekiliyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin yaza doğru kesinleşecek başkan adayı, Kasım’da, Demokrat Parti'nin ikinci dönem adayı Başkan Barack Obama'yla yarışacak.

Sağcı partinin başkan aday adaylarının hepsi de, seçim kampanyalarında rakiplerinden daha tutucu olduklarını savunuyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin ikinci önseçimi, gelecek Salı günü, New Hampshire eyaletinde yapılacak.

Santorum İçin Büyük Bir Geceydi

Iowa Önseçiminde Mitt Romney Öne Çıktı
Iowa Önseçiminde Mitt Romney Öne Çıktı



Bütün kamuoyu yoklamalarında geride kalan eski Pennsylvania Senatörü Rick Santorum için büyük bir geceydi. Ama sonunda zaferi, sekiz oyla eski Massachusetts Valisi Mitt Romney kazandı.

Romney, “Bu Amerika’nın zaferidir. Beyaz Saray’ı değiştireceğiz, Amerika’yı tekrar yoluna koyacağız,” şeklinde konuştu.

Texas Milletvekili Ron Paul üçüncü oldu.

Paul, “Enerjiniz ve çabalarınız fark yarattı. Bu beni mutlu ediyor. Çünkü inandığınız bir şey için bunu yapıyorsunuz,” şeklinde konuştu.

Iowa önseçiminde yenilgiye uğrayan aday adayları Texas Valisi Rick Perry ve Minnesota milletvekili Michele Bachmann’dı. Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich de beklenen performansı gösteremedi.

Akşamüzeri parti toplantılarında biraraya gelen Cumhuriyetçi Partili Iowa seçmeni adayların görüşlerini tartıştı; tercihini açıkladı.

Samona Joy Yentes; komşularından Rick Santorum’u desteklemesini istedi: “Güçlü bir aday seçmek istiyoruz. Obama’yla mücadele edebilecek güçlü bir aday istiyoruz.”

Araştırmacı Frank Luntz’a göre, seçim sonuçlarının bu kadar yakın olması, uzun bir önseçim sürecine işaret ediyor: “Cumhuriyetçiler, Obama’ya odaklanmaktansa kendi aralarında çok çetin bir mücadele veriyor. Bu da uzun vadede onların zararına olacak.”

Iowa’da Demokrat Partililer de önseçim yaptı. Ancak Başkan Barack Obama’nın kendi partisi içinde rakibi yok. Demokrat Parti Başkanı Debbie Wasserman Schultz, Obama’nın seçime hazır olduğunu söyledi: “Orta sınıf için mücadele ediyor; ekonomimizi toparlamaya çalışıyor. Cumhuriyetçiler ise bizi felaketin eşiğine getiren geçmişin başarısız politikalarına dönmek istiyor.”

10 Ocak Salı günü yapılacak ikinci önseçim için şimdi gözler New Hampshire eyaletinde. Burada, favori aday Mitt Romney…

XS
SM
MD
LG