Erişilebilirlik

Online Alışverişe İlgi Artıyor


Online Alışverişe İlgi Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Yılbaşı öncesinde hediye alma telaşına düşen Amerikalı tüketiciler için online alışveriş giderek daha cazip hale geliyor. Online satışlar, Amerika’daki toplam perakende satışların onda birini oluşturuyor. Bu da geleneksel yolla satış yapan mağaza sahiplerini endişelendiriyor.

Lynee Shaner düğünü için bütün alışverişi internet üzerinden yapmış. Eşi ve üvey kızının Noel hediyelerini de yine internet üzerinden sipariş vermiş. Washington’da yaşayan Shaner, gıda ürünleri hariç, ihtiyaçlarının %90’ını bilgisayar üzerinden satın alıyor: “Almam gerekenleri otomobil kullanmadan ve kalabalığa karışmadan alabiliyorum. Siparişlerim evime teslim ediliyor. Üstelik online ürün seçenekleri genellikle daha fazla.”

Shaner gibi düşünen çok tüketici var. Uzmanlar, Amerika’da online alışverişin Kasım ve Aralık aylarında rekor kırdığını söylüyor. Amerikalıların %57’si en az bir ürünü internet üzerinden almış.

Mağazalar, büyüyen online ticaretin kendi pazar paylarını küçültmesinden endişe ediyor.

Skype üzerinden görüştüğümüz Cornell Üniversitesi Pazarlama Profesörü Ed McLaughlin, bu endişenin yersiz olmadığını söylüyor: “Bir süre sonra yer değiştirebilen her şey internet üzerinden satılacak.”

McLaughlin, geleneksel mağazaların, müşterilerin denedikten sonra almak istediği giyim eşyaları veya nakletmesi güç ürünler satarak ayakta kalabileceğini belirtiyor. McLaughlin, bazı elektronik eşya satan mağazaların da satış sonrası bakım ve tamir hizmeti sunarak müşterilerini tutmaya çalıştığını söylüyor.

Bazı tüketicilerse, geleneksel mağazaların sunduğu sosyal tecrübeden hoşlanıyor. ShopperTrak’ın kurucusu Bill Martin’le Skype üzerinden konuştuk: “Bir ürün satın almak aslında duygusal bir süreç. Para ödemeden önce çoğu zaman ‘Evet bu tam da aradığım şey’ duygusunu hissetmeniz gerekir. Bu duyguyu, online alışveriş sürecinde hissetmek zor.”

Martin, geleneksel mağazaların, online perakendicelere göre daha hızlı ürün teslimatı yaptığını söylüyor. Mağaza sahibi akıllı tüccarlarsa, müşterilerini kendi web sayfalarına yönlendiriyor ve web sayfalarını ziyaret eden müşterileri mağazaya gitmeye teşvik ediyor.

Online ticaret, bazı tüccarları endişelendirirken, nakliyat firmalarının kazancını artırıyor.

Dana Kline, “En yoğun günümüz 20 Aralık. Bu yıl, geçen yıla göre bir milyon artışla, 28 milyon paket teslimatı yapmayı bekliyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Nakliyat şirketleri yoğun dönemlerde teslimatlarıyla başa çıkmak için onbinlerce kişiyi geçici eleman olarak işe alıyor.

Bu paketler evlere dağıtılacak. Aralarında Lynn Shaner’ın siparişleri de var.

Uzmanlar, insanların internete ve akıllı telefonlara erişimi arttıkça, online ticaretin Amerika’da ve dünya genelinde büyümeye devam edeceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG