Erişilebilirlik

İnternette IŞİD ile Mücadele Devam Ediyor


İnternette IŞİD ile Mücadele Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Washington’da IŞİD’in internet dünyasındaki yeri masaya yatırıldı. İnternet üzerinden yaptığı propaganda ile yeni militan kazanmaya çalışan örgüte bu konuda uluslararası alanda adeta savaş açılmış durumda. Bu mücadelenin öncülüğünde de bazı özel şirketler ile Amerikan yönetimi var.

Amerikan yönetimi ve özel şirketler Brookings Enstitüsü’nün düzenlediği açık oturumda bir araya geldi.

Panelin konuşmacıları, Amerika Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisinden Sorumlu Müsteşarı Richard Stengel, Jigsaw teknoloji şirketinde Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Yasemin Green ve aşırı şiddet ile mücadele konusunda bilgi sağlayan Moonshoot CVE şirketi kurucularından Ross Frenett oldu.

Yasemin Green, aşırı gruplar, özellikle de IŞİD’in, eleman kazanma çabalarına karşı bir yıl boyunca çaba harcadıklarını söyledi. Green uyguladıkları yöntemi 3 başlıkta topladı: “Burada üç önemli unsur var: İlki araştırma, ikincisi reklam, üçüncüsü de video. Araştırma kısmında mesajlarına nasıl ulaşırız, anlamaya çalıştık. Ayrıca eski IŞİD üyeleri ve destekçileri ile doğrudan görüştük, onlardan internet dünyasındaki tecrübelerini dinledik, anahtar kelime listesi yaptık ve bu terimler bu belirgin hedefe ulaşabilmemizde yardımcı oldu.”

Green, önemli bulgularından birinin bu kişilerin medyaya olan güvensizliği olduğunu kaydetti.

Green’e göre medyaya olan güvensizlik de IŞİD sempatizanlarını internette IŞİD’i aramalarına yöneltiyor.

Çalışmanın sonunda internette hedef kitlesine ulaştıklarını kaydeden Yasemin Green, “Söz konusu kitlenin sorularına yanıtlar verebilmeliyiz?” ifadelerini kullandı. Green, IŞİD’e katılmak isteyen bir kızın İngiltere’de kendisine örgütü, ‘İslamcı Disney Dünyası’ olarak algıladığını vurguladı. Green, kendisini örgütün kötü yanlarını anlatsa da kızın IŞİD’in internette öyle görünmediği cevabını verdiğini söyledi.

Ross Frenett de araştırmalarında insanların neden IŞİD videosu izlediğini ve neden bunları seyrettiklerini anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Frenett, “Hedeflenen kitle içinde internetteki içeriklerin tıklanmasını azalttık, bu sayede bunun diğer kitleleri nasıl etkilediğine dair daha fazla varsayımlara ulaşabildik” dedi.

Panelin konuşmacılarından Richard Stengel de enformasyon konusundaki başarı kadar en az askeri alandaki başarıların da önemli olduğunu vurguladı.

Stengel şöyle konuştu: “Askeri başarı ile enformasyon konusundaki başarı birbirlerinin tamamlayıcısı, Felluce’nin geri alındığından daha güzel bir mesaj olamaz. Bu IŞİD’in zafer çığlıklarını bastırır, askeri bilgi, dijital bilgi, ekonomik boyutu, bütün bu koalisyonun birlikte ele alınması lazım. IŞİD’in petrol geliri yüzde 30 düşmüş durumda, devlet ve özel sektör çabalarını çok fazla destekliyoruz büyük fark yaratıyorlar.”

“En iyi mesaj veren biz değiliz çünkü biz Amerikan yönetimiyiz” diyen Stengel, özel sektörün bizden çok daha fazla cevabı var ifadelerini kullandı.

Stengel, IŞİD’in sadece internette olmadığına da vurgu yaptı. IŞİD’in uydu televizyonlarında olduğunu da ekledi.

Stengel, sadece sosyal medya ile değil, dünya genelinde eğitim ve değişim programlarıyla da IŞİD ile mücadele ettiklerini de vurguladı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG