Erişilebilirlik

Google’da Aranma Sayısı En Hızlı Yükselen Konu Corona


Corona virüsü salgınının dünya genelinde yayılmaya başlamasından bu yana Türkiye’deki internet kullanıcılarının bu konuyla ilgili yaptıkları aramaların sayısı hızla arttı.

Son 3 ayda internet arama motoru Google’da hakkında yapılan arama sayısı en hızlı artan konu, Corona virüsü oldu. Kullanıcılar ayrıca sokağa çıkma yasağıyla ilgili bilgi alabilmek için de internete başvurdu. Son 3 ayda internette yapılan aramalarda en hızlı yükselenlerin ilk sırasında ''sokağa çıkma yasağı'' yer aldı.

Salgının başından bu yana Bilim Kurulu’na başkanlık eden ve kameraların karşısına geçerek açıklamalardan bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da internet aramalarında adı en hızlı yükselenler arasında yer aldı. Fahrettin Koca, internette hakkında yapılan aramaların en çok arttığı başlıklar listesinde ''sokağa çıkma'' ve ''Corona virüsü''nün ardından üçüncü sırada yer aldı.

Kamuoyu, Corona virüsü salgınına karşı koruyucu malzeme olarak kullanılan maske konusunda da sık sık bilgi alabilmek için internete başvurdu. ''Maske,'' en çok arama yapılan kelimeler arasında 7. sırada yer aldı.

Öğrencilerin uzaktan eğitim almasını sağlayan Eba sistemi de yine internette en çok aratılanlar arasında yer aldı. ''Evde kal'' ve sokağa çıkma yasağı kararlarıyla birlikte mobil cihazlarda daha da yaygınlaşan görüntülü görüşmelerle birlikte popüler olan ''Zoom'' adlı uygulama da aranma sayısı en hızlı yükselenler listesinde ilk 10 içerisinde yer aldı.

Maske dağıtımı konusunda ilk olarak PTT’nin görevlendirildiği açıklaması üzerine son bir ayda Google’da en çok aranan iki kelime sırasıyla ''Ptt maske'' ve ''maske epttavm'' oldu.

Hükümetin açıklamalarıyla bankaların tüketici kredilerine yönelik yaptıkları uygulamalar da yine internet kullanıcılarının bilgi almaya çalıştıkları bir başka konu oldu. Kullanıcılar, kredi başvurusu ve destek kredisi kriterleriyle ilgili aramalar yaptı.

İzmir'de 23 Nisan kutlaması
İzmir'de 23 Nisan kutlaması

Bu yıl TBMM’nin açılışının yüzüncü yıldönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da son bir ayda internette haber başlığı altında hakkında en çok arama yapılan konulardan biri oldu.

İnfaz yasasında yapılan düzenlemeyle serbest kalan Alaattin Çakıcı ismi de yine haber başlığı altında en çok aratılanlar arasında ilk 10 içinde yer aldı.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iftar ve imsak vakitlerini öğrenmek isteyenler de Google’da ''namaz vakitleri''ni 5 milyondan fazla arattı. ''Ramazan pidesi tarifi'' de en çok arananlar listesi içinde yer aldı.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un hastalandığı ve hayatını kaybetmiş olabileceğine dair iddialar da Türkiye’deki kullanıcılar tarafından 1 milyondan fazla aratıldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG