Erişilebilirlik

İntel Fuarı Genç Bilimcileri Buluşturdu


Megan Perkins
Megan Perkins

Geçen ay Los Angeles’ta düzenlenen Intel Fen Bilimleri ve Mühendislik Fuarı’nda Bin 500‘den fazla genç araştırmacı 4 milyon dolar tutarında ödül ve burs için kıyasıya yarıştı. Liseli genç bilimadamları en yeni teknolojik gelişmeleri sergiledi.

16 yaşındaki Zhdan Sukhov terörle mücadele için küçük bir robot tasarlamış. Sukhov robotun bomba imha ekiplerine patlayıcıların yerini tespit etmede yardımcı olacağını söylüyor. Sukhov, ”Bu robot otomobillerin altına girip patlayıcı madde ya da mayın olup olmadığını belirleyebilir. Sonra da ekipler imha işlemini tamamlar,” diye konuşuyor.

Fuara çevre bilimleri, tıp, kimya ve daha birçok alanda geliştirdikleri yenilikleri sergilemek üzere 65 ülkeden öğrenciler ve danışmanları katıldı. Ukraynalı bir öğrenci hem gitar hem de keman olarak çalınan bir enstrüman geliştirmiş. Çinli öğrenci Haoyang Fan ise kaykaycıların tekniklerini incelemek için kaykay üzerine yerleştirilen bir cihaz tasarlamış. Cihaz hangi hareketi yanlış yapıldığını ve nasıl düzeltilebileceğini gösteriyor.

Fen öğretmeni Jimmy Wong, Hong Kong’dan katılan ekibinin birkaç farklı buluş sergilediğini söylüyor. Wong, ”Renk körü olan kişilerin renkleri seçebilmelerini sağlayan bir cihaz var. Ayrıca iş makineleriyle çalışanların güvenliği için tasarlanan, bir pervaneye dokunduğunuzda elektrik akımını derhal kesen bir mekanizma da fuarda sergileniyor,” diyor.

Hong Konglu öğrenci Nick So, ev yapımı bebek mamasındaki nitrit ve nitratın zehirli seviyeye ulaşıp ulaşmadığını ölçen bir sistem geliştirmiş. So buluşuyla ilgili şunları söylüyor: ”Bazı anne babalar yüksek seviyede nitrat içeren sebzeler kullanıyor. Bunlarla yapılan bebek mamasındaki nitrat bebeğin midesine girdiğinde nitrite dönüşüyor ve mavi bebek sendromuna yol açıyor.”

Bu yıl Intel’in yarışmasına katılan öğrencilerin çoğu kızdı. California’dan Jessica Richeri, kendi kendine giden ve engellerden uzak duran bir araç tasarlamış. Kentucky eyaletinden Megan Perkins ise roketlerde kullanılan farklı yakıt ateşleyicileri test etmiş. Perkins evlerinin arkasındaki mısır tarlasında 8 yaşından beri roketlerle uğraşıyor. ”Ortaokulda fen dersinde bir proje yapmamız gerektiğinde hep roketlere yöneldim çünkü bu biraz da aile hobimiz gibi,” diyen Megan uçak mühendisi olmak istiyor.

15 yaşındaki Tunuslu öğrenci Meriam Touzi’nin evinde annesinin unutkanlığından dolayı musluk açık kalınca sular taşmış, her yer ıslanmış. Bunun üzerine Touzi, otomatik bir su depolama ünitesi geliştirmiş.

Yine 15 yaşındaki Costa Ricalı öğrenci Francela Rojas ise aynalardan, ısı ve basınçtan yararlanarak güneş ışığını elektriğe dönüştüren bir aygıtla yarışmaya katıldı. Geleceğini bu buluşun üzerine kurmak isteyen Rojas, ailesinden destek gördüğünü söylüyor. Rojas, ”Makine mühendisi olma kararımı saygıyla karşılıyorlar. Makine mühendisliği alanında çok kız öğrenciye rastlamazsınız ama ben bu işi yapmak istiyorum. Ailem de beni yüzde yüz destekliyor,” diye konuşuyor.

Francela gibi diğer gençler de fen bilimlerinin eğlenceli olduğunu, kariyerlerini bu alanda yapacaklarını söylüyor.

XS
SM
MD
LG