Erişilebilirlik

'Inside Job' Adlı Belgesel Ekonomik Krizin Nedenlerini Araştırıyor


'Inside Job' Adlı Belgesel Ekonomik Krizin Nedenlerini Araştırıyor
'Inside Job' Adlı Belgesel Ekonomik Krizin Nedenlerini Araştırıyor

Amerikan hükümetinin zordaki mali kuruluşlara 700 milyar dolarlık kurtarma fonu oluşturmasının üzerinden iki yılı aşkın süre geçti. İşsizlik hala yüksek, emlak sektörüyse toparlanabilmiş değil. Charles Ferguson’un “Inside Job” adlı belgeseli 2008 mali krizinin nedenlerini araştırıyor. Belgeselde, Obama Yönetimi’nin Amerikan bankacılık sistemi ve mali kuruluşlarına gereken sertlikte yaklaşmaması halinde yeni bir kriz yaşanabileceği vurgulanıyor.

Inside Job adlı belgeselde Charles Ferguson, Wall Street yatırımcıları, bankacılar ve yöneticilerin aç gözlü ve riskli adımlarının Amerika’yı 2008’de mali çöküşe götürdüğünü savunuyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Ferguson, adaletin hala yerini bulmadığını söyledi. Amerika’yı bu hale sokanların hiçbiri hakkında yasal işlem yapılmadığını vurguladı:

“Bu filmi yapmamın bir nedeni de herkesin neler yaşandığını, sıradan Amerikalılar’ın hala ülkelerinin neden bu kadar kötü durumda olduğunu anlamasını sağlamaktı.”

Belgesel, Başkan Reagan’dan başlayarak, mali düzenleme eksikliğinin Wall Street yöneticilerinin fazla karanlık yatırımlar yapmasına ve Amerikan ekonomisinin sonunda rayından çıkmasına yol açtığını anlatıyor ve izleciyi sinirlendiriyor.

Ferguson’un konuştuğu uzmanlar hükümet ihtiyatlı olsaydı Wall Street’in böyle riskli yatırımlar yapamayacağını söylüyor.

Rockefeller Enstitüsü’nden ekonomist Robert Johnson, Amerika’nın Sesi’ne aynı görüşte olduğunu söyledi:

“2008 krizinde mali sektörün denetlenmemesi halinde halkın çok zarar göreceğini öğrendik.”

Ferguson, belgeselde, Obama Yönetimi’nin mali şirketlere yumuşak yaklaşımını ve seçtiği danışmanları da eleştiriyor:

“Obama, kampanyası sırasında bu konuda birşeyler yapacağına inanmamız için bir sürü şey söyledi. Ama seçildikten sonra ekonomi politikasını krizin çıkmasına katkısı olan insanlara emanet etti.”

Robert Johnson da Obama’nın suçluları cezalandırmak ve daha sert düzenlemeler yapmak için yeterince çalışmadığını söylüyor:

“Büyük mali kuruluşların hata yaptıklarında kapanması ya da yeni baştan başlamaları çok zordur. Bu kuruluşlara para veren kreditörler bunu bilir. Dolayısıyla aldıkları kredi için yeterince ödeme yapmazlar çünkü herkes kuruluşların iflas etmeyeceğini, devletin onları kurtaracağını düşünür. Aldıklarının karşılığını yeterli biçimde ödemediklerinden spekülasyon oranları da artar. Varlıklı bankacılar zaten siyasi kampanyaların da baş mali destekçisidir.”

Film bir ümit ışığı sunmuyor. Ferguson, Amerikan ekonomisi ve hükümetinin hala Wall Street’in elinde esir olduğunu öne sürüyor, ancak demokratik sürece de inanıyor:

“Wall Street’in her zaman Amerikan politikasını yönlendirebileceğini sanmıyorum. Amerika’da demokrasi olduğuna, şimdilik bu konuda bir sıkıntı yaşandığına ancak Amerikan halkının bunu tersine çevirebileceğine hala inanıyorum.”

Ferguson, Amerika’nın gelecek yıllarda da sıkıntı çekeceğini tahmin ediyor.

“Inside Job” Cannes, New York ve Toronto film festivallerinde “En İyi Belgesel” de dahil olmak üzere birçok ödül aldı. Film, Oscar’ın da en güçlü adaylarından biri sayılıyor.

XS
SM
MD
LG