Erişilebilirlik

Pilotsuz Uçaklar Kongre Gündeminde


Uzaktan kumandalı uçaklarla teröristleri öldürme operasyonları CIA Başkanlığı’na aday gösterilen Brennan’ın atama oturumunda görüşülüyor

Amerikan Senatosu’nun İstihbarat Komisyonu bugünkü oturumunda Obama yönetiminin insansız hava aracı kullanma politikasını ele alıyor.

Başkan Obama’nın CIA Başkanlığı’na aday gösterdiği John Brennan’ın atamasıyla ilgili oturumda, özellikle, ülke sınırları dışında terörist faaliyetlere katıldığı sanılan Amerikan vatandaşlarına karşı insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılar da gündemde. bekleniyor.

Beyaz Saray’ın terörle mücadele danışmanı olarak görev yapan John Brennan, Obama yönetiminin terörle mücadele programlarının en güçlü savunucuları arasında yer alıyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, dün, Başkan Barack Obama’nın insansız hava araçlarıyla ilgili gizli belgeleri Kongre’ye iletmesi için Adalet Bakanlığı’na emir verdiğini bildirdi. Bu gizli belgelerde insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırıların gerekçeli bilgileri yer alıyor. Gizli belgeleri 11 Senatör Beyaz Saray’dan istedi. Senatörleri, terör zanlılarının hangi durumlarda hedef alınabileceği konusunda Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan bir bilgi notunun basına sızması harekete geçirdi.

Beyaz Saray, önceleri, insansız hava araçlarını, bir terör saldırısının düzenlenebileceği konusunda kesin bir kanaat oluşmuşsa, bu saldırıyı önlemek üzere kullanıyordu. Ancak sızan bilgi notunda, bir Amerikan vatandaşının, terör eylemi planlama süreci içinde olması durumunda, bu saldırıların düzenlenebileceği kaydediliyor.

John Brennan, daha önceki açıklamalarında, insansız hava araçlarının kullanılmasını meşru, etik ve oldukça etkili bir yöntem olarak tanımlamıştı. Ancak bazı Kongre üyeleri, hukuk uzmanları ve medeni hakları savunan gruplar, terör zanlısı olduğu sanılan Amerikan vatandaşlarına adil şekilde yargılanma hakkı tanımadığı gerekçesiyle insansız hava araçlarının kullanılmasına karşı çıkıyor.

Uluslararası Af Örgütü de dün yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Barack Obama’dan bu konularda uluslararası hukuku ihlal etmemesini istedi. Örgüt, Obama ve Bush yönetimlerini, terörle mücadele politikalarında uluslararası hukuku göz ardı etmekle suçladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG