Erişilebilirlik

İnsanların Yaşamını Değiştiren Pastane


Dion Drew Greyston'da çalışırken
Dion Drew Greyston'da çalışırken

New York’un Yonkers semtindeki Greyston pastanesi, iş bulmakta zorlanan kişileri çalıştırıyor. Pastanenin sahipleri bu şekilde hem güç durumdakilere yardım etme şansı yakalamış, hem de milyonlarca dolar kar elde etmiş.

Greyston pastanesi her gün 5 ton çikolatalı brownie imal ediyor. Dondurmaya karıştırılmak üzere üretilen brownie’ler dünyanın farklı yerlerine ihraç ediliyor. Greyston’un bir başka özelliği ise, iş bulması zor olan kişileri çalıştırması.

Uyuşturucu tacirliğinden sabıkalı Dion Drew bunlardan biri. Dion, “2004’de hapse girdim. 2008’de çıktım ve buraya evime geri döndüm. Kendime yeni bir yön çizme sözü verdim. Ancak nereden başlayacağımı bilmiyordum. Gerçekten zordu, ne yapmak istediğimi biliyordum ve nasıl yapacağımı ve nereye gideceğimi bilemiyordum,” diyor.

Dion, sabıkalı olduğu için başka yerde iş bulamamış. En sonunda Greyston pastanesi Dion’a iş vermiş. Üç yıldır burada çalışan Dion’un bir eşi ve bir kız bebeği var. Dion asla eski yaşamına dönmeyeceğini söylüyor. Dion Drew, “Gençlik yıllarımdan beri hep kanunsuz işler yaptım. Şimdi, yasal bir işim, banka hesabım, kredi kartım olması benim için çok şey ifade ediyor. Şimdi toplumun bir parçasıyım, öyle hissediyorum,” diye konuşuyor.

Pastanenin sahibi Steven Brown, bir süre önce Greyston Vakfı’nı kurmuş. Vakıf, küçük ölçekli işyerlerinin topluma yardım eden projeler üretmesini sağlıyor. Brown, “Pastanede özel bir işe alma prosedürümüz var. Tecrübeye ve özgeçmişlerine bakmadan kapıdan giren herkesi işe alabiliriz. Önce onlara form doldurtuyoruz. Sonra eleman alınacağı zaman çağırıp, eğitimden geçiriyor ve işe başlatıyoruz,” diyor.

Çok sayıda insanın çalıştığı Greyston’da bazıları kısa süre, bazılarıysa yıllarca çalışmış. Steven Brown, “Burada, diğer şirketlerin iş vermeyeceği insanlara iş vererek onların yaşamlarını değiştirebileceğimizi gördük. Eskiden evsiz olan, ya da hapis yatan, uyuşturucu alışkanlığı olan birçok çalışanımız var,” diye konuşuyor. Brown yaptığı işin topluma faydalı olduğunu biliyor ve bu nedenle yaptığı brownie’lerin de daha lezzetli olduğuna inanıyor.


XS
SM
MD
LG