Erişilebilirlik

İnsan Hakları Savunucularına Büyükada Operasyonu


Türkiye'de insan hakları alanında faaliyetler yürüten sivil toplum örgütlerinin temsilcisi 12 kişi, eğitim toplantısı için bulundukları İstanbul-Büyükada'da polis operasyonuyla gözaltına alındı.

Uluslararası Af Örgütü, Twitter aracılığıyla insan hakları savunucularına yönelik polis operasyonunu duyurdu. Twitter'da #İnsanHaklarıSavunucularınaDokunma etiketi oluşturularak, 12 kişi için serbest bırakılmaları çağrısı yapıldı.

Büyükada'daki operasyonda; Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nden İdil Eser ve Veli Acu, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Nalan Erkem, Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Eşit Haklar İzleme Derneği'nden Nejat Taştan, Şeyhmuz Özbekli ile moderatör Ali Garawi'nin gözaltına alındığı açıklandı.

Sivil toplum örgütlerinin temsilcisi 12 kişinin, Büyükada'da "insan hakları savunucularını korunmasına yönelik eğitim programı" için toplantı halindeyken gözaltına alınması ise "ironik" yorumlarına neden oldu.

Bu arada polis operasyonuyla toplu gözaltı yapılmasına gerekçe olarak "haklarında ihbar olması" gösterildiği ifade edildi. Bu kişilerin, halen Büyükada Polis Merkezi'nde olduğu da açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü'nden şu anda Türkiye Direktörü İdil Eser’den önce geçen ay örgütün Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Avukat Taner Kılıç tutuklanmıştı.

Bazı basın-yayın organlarında Uluslararası Af Örgütü hakkında "FETÖ bağlantılı örgüt" suçlamasının ortaya atılması ve Taner Kılıç’ın tutuklanmasında bu suçlamanın gerekçe gösterilmesinin ardından örgüt yaptığı açıklamada, "Kılıç'la ilgili ileri sürülen ve tutuklanmasına gerekçe gösterilen diğer iddialar da hiçbir şekilde somut ve inandırıcı değildir, tutuklamaya gerekçe yapılamaz. Çalışmalarıyla herkesin saygısını kazanmış bir insan hakları savunucusu olan Av. Taner Kılıç derhal serbest bırakılmalıdır. Suçsuz olduğuna ve gerçeğin ortaya çıkacağına inancımız tamdır" demişti.

Kılıç'ın tutukluluk hali devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG