Erişilebilirlik

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden AB’ye Çağrı


İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa Birliği’ne, Suriyeli sığınmacıları Türkiye’ye geri göndermeme çağrısı yaptı. Örgüt, sığınmacıların pek çok insani haktan mahrum olmalarını buna gerekçe olarak gösterdi.

Açıklamada, Türkiye’deki sığınmacıların iş, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşımının olmadığı belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Stephanie Gee, sığınmacıların birçoğunun ihtiyacı olan desteği almadığını söyledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan anlaşma, Yunanistan’a, Suriyeli sığınmacıları Türkiye’ye, Türkiye’yi güvenli üçüncü ülke kabul ederek geri gönderme hakkı veriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden yapılan açıklamada “güvenli” kelimesinin sadece savaştan ve işkenceden koruma anlamına gelmediği, bunun aynı zamanda çalışma hakkı, sağlık hizmeti ve eğitimi de içermesi gerektiği vurgulandı.

Macaristan’a eleştiri

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Orta Avrupa temsilcisi Montserrat Feixas Vihe, Macaristan’ın sığınmacı kabul merkezlerini kapatma planı ile birlikte sığınma hakkı verilmiş kişilerin ülkeye entegre olmasında sorunlara yol açacağını ve ülkeyi terk etmelerine neden olacağını söyledi.

Vihe, sığınmacıların bulunduğu ülkelerde durumlarının hala iyileştirilmemesinin önemli bir problem olduğunu belirtti. Temsilci ayrıca, sığınmacılara Avrupa’da koruma sağlamanın artık daha zor olduğunu vurguladı.

Feixas Vihe, merkezlerinin kapatılmasının ‘Macaristan’da sığınmacılara yer olmadığı’ anlamına geleceğini belirtti ve “Macaristan’dan gitmek zorunda kalacaklar” ifadesini kullandı.

Geçen yıl, Macaristan, ülkenin Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına dikenli tel inşa etmeden önce binlerce sığınmacı Almanya’ya ulaşmak için, Budapeşte’deki tren garını kullanmıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG