Erişilebilirlik

İnsan Hakları Film Festivaline Yasaklama


İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, derneğin diğer yöneticileriyle daha önceki bir basın toplantısında görülüyor.
İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, derneğin diğer yöneticileriyle daha önceki bir basın toplantısında görülüyor.

İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında, 15-17 Aralık’ta Diyarbakır’da yapılması planlanan "Hangi İnsan Hakları?” isimli film festivaline son anda Diyarbakır Valiliği tarafından izin verilmedi. Film gösteriminin başlamasına saatler kala valilikten gönderilen tebligatta, festivale izin verilmeyeceği bildirildi. Tebligatta, “İHD Diyarbakır Şubesi organizesinde 15-17 Aralık tarihleri arasında İnsan Hakları Film Festivali adı altında düzenlenmek istenen film organizasyonunun, ilimizin muhtelif farklı adreslerinde gösterimi planlanan film gösterimlerinin Valilik makamınca yasaklandığı ve yapılmasına müsaade edilmeyeceği, etkinliğin yapıldığı takdirde yapanlar hakkında gerekli adli ve idare işlemlerin yapılacağı tebliğ edildi” ifadeleri yer aldı.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Bilici, “Gerekçeli kararı istedik, henüz elimize ulaşmış değil. Gelince yargıya başvuracağız, mevcut hakkımızı kullanacağız. İzlenecek filmler yasak değil. Herhangi bir taşkınlığa neden olacak, bir etkinlik değil. Bizimle hiç görüşme yapmadan, diyaloğa girmeden yasakladılar. İnsan Hakları Haftası’nda insan haklarıyla ilgili filmler engelleniyorsa, bu, masum görülecek bir şey değildir. Filmlerin gösteriminin yasaklanması; düşünce ve ifadenin açıklanmasının yasaklanmasıdır, bu tür yasaklar bir gün kendilerini bulur. Sayın Davutoğlu panel yapamadı. Yıllar önce Davutoğlu başbakanken, bir toplantıda şunu söyledik; ‘Bu tutumla kamu düzenini sağlayamazsınız. Bu yöntemle bu yaklaşımla kamu düzeni sağlanmaz.’ Kendisi ise ‘Sağlayacağız’ dedi. ‘Bir gün gelir kimse konuşamaz’ dedim. O gün bugündür. Koskoca Davutoğlu panel yapamaz duruma geldi. Film festivalini yasaklamakla neyi başarıyorsunuz? Kaygı verici bir durumdur” dedi.

Valilik ise tebligat konusunda bir açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG