Erişilebilirlik

İngiltere'den Türkiye'ye "IŞİD" Ziyareti


İngiltere Başbakanı David Cameron Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile
İngiltere Başbakanı David Cameron Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile

Ankara'da Başbakan Davutoğlu ile görüşen İngiltere Başbakanı David Cameron IŞİD'e karşı Türkiye'den yabancı militan geçişlerini önleme konusunda sıkı işbirliği talebinde bulundu

İngiltere Başbakanı David Cameron, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı Türkiye’den geçişleri önlemek konusunda sıkı işbirliği talebiyle Ankara’yı ziyaret etti.

İngiltere’de IŞİD gibi örgütlere katılma eğilimindeki kişilere seyahat engeli getireceklerini ve pasaportlarına el koyacaklarını açıklayan Cameron, Türkiye ile istihbarat alanında ortak çalışma yapılacağını da duyurdu.

İngiltere Başbakanı Cameron, çalışma ziyareti kapsamında geldiği Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeleri ardından birlikte kameralar karşısına geçti. Türkiye’ye ilişkileri güçlendirmek amacıyla geldiğini söyleyen Cameron, ziyaretindeki ana gündem maddesini IŞİD olarak gördüğünü İngiltere’deki insanlar için ‘ulusal güvenlik’ konusunu berraklaştırmak istediğini ifadesiyle vurguladı.

Cameron, ‘Türkiye ile İngiltere arasındaki ortaklık zaten güçlü daha da güçlü olacağına inanıyorum. Irak’ta ve Suriye’de ihtiyacımız olan şey, ister Sünni, ister Şii olsunlar burada bizim istediğimiz halkın tümünü yöneten bir yönetime sahip olmak. Mülteciler konusunda büyük bir baskı var, bunu konuştuk. Terörle ve IŞİD ile mücadele konusunda en ortak pozisyonumuzu oluşturduk’ dedi.

Cameron’un dikkatle seçtiği ifadelerinde, Türkiye’ye yönelik olarak New York Times gibi medya kuruluşlarında sıkça haberleştirilen ‘IŞİD’e Türkiye toprakları üzerinden katılım sağlandığı’ yönündeki iddia yer almadı. Ancak İngiltere Başbakanı, mevkidaşı Davutoğlu ile ‘yabancı savaşçı’ sorununu görüştüklerini söyledi.

Cameron, “Yabancı savaşçılarla ilgili olarak İngiltere’de bir mevzuat kabul etmek üzereyiz. Eğer bu tür çatışmalara katılmak üzere seyahat edilmesi söz konusu ise o şahısların pasaportlarına el koyabiliyoruz. Sayın Başbakan Davutoğlu ile bu konuları görüştük. ilgili olarak ortak bakış açısına sahibiz. Biz, siyasi bir dönüşüm olmasını istiyoruz’ diye konuştu.

Davutoğlu, ‘yabancı savaşçı’ iddiasına tepkili

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile ilgili IŞİD’e katılım adresi gibi yansıtılan haberlere tepkili olduğunu Cameron ile ortak basın toplantısında da ortaya koydu. Davutoğlu, o iddia için ‘haksız suçlama’ diyerek şunları dile getirdi:

"Türkiye, ister Suriye’de ister Ukrayna’da yabancı savaşçı görmek istememektedir. Yabancı savaşçılara karşı tutumumuz açık ve nettir. Yabancı savaşçılar bulundukları toplum, komşular için bir tehdittir. Türkiye hiçbir zaman yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden geçişine ya da Suriye’deki varlıklarına müsamaha göstermemiştir, göstermeyecektir. Bunun iki sebebi var, birincisi bu yabancı savaşçılar her şeyden önce varlıklarıyla sınırlarımızda bizim için bir tehdit oluştururlar, ikincisi de Suriye halklarının haklı davalarına gölge düşürüyorlar. Yabancı savaşçıların gelişi Suriye halklarının haklı davasına gölge düşürmüştür. Hiçbir ülke Türkiye kadar bu tehdidi yakından hissedemez ama maalesef uluslararası basın yayın organlarında hiçbir belge göstermeden sanki bu yabancı savaşçılar Türkiye’den geçiyormuş gibi propaganda yapılıyor. IŞİD, Irak’ta doğmuştur, Irak’ta Amerikan kontrolün altındayken Suriye rejiminin desteğiyle gelişmiştir. Hiçbir IŞİD Lideri , Türkiye sınırlarından geçmemiştir. Bu konuda her türlü işbirliğine hazırız. Haksız suçlamalara karşı sesimizi yükseltmeye de kararlıyız."

AB üyeliğine destek mesajı

IŞİD ağırlıklı gündemiyle Ankara ile görüşen Cameron ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine destek mesajı da verdi. Cameron, ‘Türkiye’nin üyeliğini kesinlikle destekliyorum’ dedi.

Cameron, akşam saatlerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG