Erişilebilirlik

İngiltere’den AB Göçmenlerine Sınırlama


İngiltere’den AB Göçmenlerine Sınırlama
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avrupa Birliği (AB) ile resmi Brexit müzakerelerini başlattığı tarihte AB vatandaşlarının serbest dolaşım haklarını ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.

May’in Brexit sürecini resmi olarak Mart ayı ortasında başlatması bekleniyor.

Bu süreci ilan ettiği gün May’in İngiltere’ye yeni gelen AB vatandaşlarının ülkede otomatik olarak yaşama ve çalışma haklarının son bulduğunu duyurmaya hazırlandığı bildirildi.

Yeni AB vatandaşlarının İngiltere’nin göçmen sınırlama politikası çerçevesinde yeni bir vize rejimi ve ülkedeki sosyal haklara erişimde kısıtlamalara tabi tutulması söz konusu.

May ayrıca Brexit’in resmen başladığı tarihte daha önce İngiltere’ye yerleşmiş AB göçmenlerinin haklarının ancak AB ülkelerinde yaşayan İngiltere vatandaşlarının hakları garanti altına alındığı takdirde korunacağını da söyledi.

May’in göçmen konusunu bir an önce gündeme getirerek AB müzakerelerinde pazarlık konusu yapılmasını engellemeyi hedeflediği belirtiliyor.

Ancak AB Komisyonu ve AB üye ülkeleri May’in bu planına karşı çıkıyor.

İngiltere’nin AB üyesi olduğu sürece AB yükümlülüklerine uyması gerektiği ve serbest dolaşımla ilgili takvimin 2019 yılına kadar uzatılması isteniyor.

İngiltere hükümetiy ise AB’den serbest dolaşımın uzatılmasının ve müzakerelerin bitmesinin beklenmesinin İngiltere’ye büyük bir Avrupalı göçmen akınına neden olacağı endişesi taşıyor.

Basına konuşan bir hükümet yetkilisi “Eğer o kadar beklersek Romanya ve Bulgaristan’ın yarısı buraya gelir” şeklinde yorum yaptı.

İngiltere’nin İçişleri Bakanı Amber Rudd da İngiltere AB’den ayrıldıktan sonra serbest dolaşımın ortadan kalkacağını söylemişti.

Rudd buna karşın kritik önemdeki sektörlerde çalışabilecek AB’den yeni gelen kişiler için uzun dönemli vizeler ve sosyal güvencelere erişimde sınırlamalar düşünüldüğünü belirtti.

Bir plana göre eğitimli bir göçmen İngiltere’de beş yıllık çalışma vizesi altında yaşayabilecek ancak sosyal haklardan faydalanamayacak.

Brexit Bakanı David Davis ise geçen hafta yaptığı açıklamada İngiltere’nin birden bire göçmenlere kapısını kapatmanın mümkün olmadığını bunun yıllar alacağını söylemişti.

İngiltere hükümeti şu sıralar Brexit yasasının Lordlar Kamarası’nda kabul edilmesini bekliyor.

Lordlar Kamarası’ndaki muhalefet üyeleri Brexit yasasında AB vatandaşlarının haklarının korunacağı bazı değişiklik önerilerini görüşüyor.

Hükümet Brexit yasasının değiştirilmeden hızlı bir biçimde meclisten geçmesi ve yasalaşması için çaba gösteriyor.

Ancak May’in Mart ayı içinde yaşayacağı zorluklar sadece Brexit ile sınırlı değil.

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, May Brexit’i resmen ilan eder etmez İskoçya’da bağımsızlık referandumunu için harekete geçeceğini açıkladı.

Sturgeon daha önce de May’in sert Brexit politikalarının bağımsızlık planları için bir neden olacağını söylemişti.

İskoçların yüzde 62’si AB’den ayrılmanın oylandığı referandumda AB içinde kalmayı tercih etmişti.

Ancak İngiltere hükümeti İskoçya parlamentosu içinde bağımsızlık karşıtları arasında kendisine destek arıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG