Erişilebilirlik

İngiltere’de Suriyeli Mülteci Tartışması


Londra’daki Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS İngiliz Parlamentosu’nda Suriyeli mülteciler konulu bir toplanti düzenledi. Toplantıda 'Suriyeli mülteci krizinin maliyeti; sosyal, ekonomik ve politik sonuçları' ele alındı.

İşçi Partisi milletvekili Yvette Cooper'ın ev sahipliğini üstlendiği toplantıya Regent's Üniversitesi'nden Profesör Dr. İbrahim Sirkeci ve Nuremburg Friedrich-Alexander Üniversitesi'nden Profesör Dr. Petra Bendel konuşmacı olarak katıldı.

Yoğun ilgi

Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü İbrahim Doğuş, parlamentoda gerçekleştirilen toplantının yoğun ilgi görmesinden dolayı daha geniş bir salona alındığını belirterek kamuoyunun Suriyeli mülteci krizini yakından takip ettiğine dikkat çekti.

Suriye'de savaşın başladığı andan itibaren yaşanan göç olayından Türkiye başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin yoğun olarak etkilendiğini belirten Doğuş, ekonomik ve sosyal yaşamın büyük ölçüde etkilendiğini kaydetti. Doğuş, bu konuda İngiliz parlamentosunda gerçekleştirdikleri etkinlikleri yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Yakın tarihin en büyük sorunu

Chatham House düşünce kuruluşu uzmanlarından Doris Carrion'un moderatörlüğünü yaptığı toplantıda konuşan Profesör Petra Bendel, Avrupa'da yaşanan mülteci krizinin yakın tarihin en büyük sorunu olduğunu vurguladı.

Profesör Bendel, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin bu kriz karşısında sergileyecekleri tavrın büyük önem taşıdığına değinirken, insan kaçakçılığına karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kamplarda yeterli hizmet yok

Suriyeli mültecilerin kaldığı göçmen kamplarındaki trajik duruma da değinen Alman akademisyen, kamplardaki onbinlerce Suriyeli mültecinin eğitim ve sağlık konularında yeterli hizmeti alamadıklarını belirtti.

Suriye'de süren iç savaş yüzünden 4 buçuk milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Regent's Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Dr. İbrahim Sirkeci, Türkiye'deki Suriyeli göçmen sayısının iki milyonu geçtiğini hatırlattı.

İşgücü açığına Suriyeli göçmen çözümü

Türkiye'deki Suriyeli göçmen sayısının Türkiye nüfusunun sadece yüzde 3'ünü oluşturduğunu belirten Sirkeci, 800 bin mültecinin de Avrupa ülkelerine sığındığını söyledi.

İngiliz parlamentosunda gerçekleştirilen toplantıda göç etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilere ait verileri aktaran İbrahim Sirkeci, Suriyeli mültecilerin yüzde 97'sinin önümüzdeki 10 yıl içinde çalışabilecek yaşa gelecek olmasının da gözardı edilemeyecek bir potansiyel olduğunu belirtti.

Avrupa'da yaşlanan nüfusun önümüzdeki yıllarda işgücü açığının büyümesine yolaçacağını belirten Profesör Sirkeci, Suriyeli mültecilerin bu noktada batılı ülkelerin ihtiyaç duyduğu işgücü açığını doldurabileceği öngörüsünde bulundu.

Yeni düzenlemeler yapılmalı

Regent's Üniversitesi'nden Profesör Dr. İbrahim Sirkeci, göçmenlerin bulundukları ülkelerde kendi işlerini kurarak vergi ödediklerini hatırlattı. Sirkeci, göz önünde bulundurulması gereken noktanın mültecilerin sosyal ve ekonomik yaşam haklarını kazanmalarını hızlandıracak yeni düzenlemelerin bir an önce yapılması olduğunu bildirdi.

İngiltere’de Suriyeli Mülteci Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG