Erişilebilirlik

İngiltere’de Parlamentonun Alt Kanadı Erken Seçimi Onayladı


Parlamento üyeleri aylar süren Brexit çıkmazının ardından Başbakan Boris Johnson'un 12 Aralık’ta erken seçime gidilmesi teklifine destek verdi.

İngiltere parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası 20'ye karşı 438 oyla erken seçim tasarısına destek verdi. Bu İngiltere'de 1923'ten beri Aralık ayında yapılan ilk seçim olacak.

Tasarının parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda da oylanması gerekiyor. Lordlar Kamarası’nda da kabul edilmesi halinde tasarı haftasonuna kadar kanun olarak kabul edilecek.

Bunun olması halinde partilerin kampanya yapmak için yalnızca beş haftası olacak.

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi, hükümetin Aralık ayında erken seçime gidilmesi teklifine olumlu yanıt vermişti.

12 Aralık’ta erken seçime gidilmesi için baskı yapan Başbakan Boris Johnson'un amacı İngiltere’yi Brexit’ten bu ayın sonunda çıkartma planını engelleyen parlamentodaki dengeleri değiştirmek. Son olarak AB, İngiltere’nin 31 Ekim olan birlikten çıkış tarihini üç ay erteleyerek 31 Ocak’a kadar süre tanıma kararı almıştı.

Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbin'in erken seçime destek vereceğini açıklaması tasarının geçmesinde etkili oldu.

Corbyn, AB’nin Londra’ya tanıdığı süreyi uzatmasıyla birlikte AB’den anlaşmasız ayrılma seçeneğinin masadan kalkması sonucu artık erken seçime destek vereceğini açıklamıştı.

“Anlaşmasız ayrılığın masadan kalkması koşulumuza önümüzdeki üç ay boyunca uyulmuş oluyor” diyen Corbin değişim için İngiltere’nin daha önce görmediği kadar hırslı ve radikal bir kampanya yürütecekleri sözünü vermişti.

Muhalefetin desteğini alabilmek için Johnson, Brexit anlaşmasını seçimler sonrasına saklamak üzere rafa kaldırıyor.

Anketler Başbakan Johnson’un Muhafazakar Partisi’nin İşçi Partisi karşısında zafer elde edeceğini gösterse de yeni kurulacak hükümetin de şimdiki kadar bölünmüş olması olasılığı ortadan kalkmış değil.

Johnson Pazartesi günü de 12 Aralık’ta erken seçime gidilmesi talebini parlamentoya iletmiş, ancak talebi reddedilmişti. Bu Johnson’un erken seçime gidilmesi konusunda üçüncü yenilgisi olmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG