Erişilebilirlik

İngiltere’de Corona'dan Ölen Türkiye Göçmeni Sayısı 3'e Yükseldi


İngiltere: Yakını Corona‘dan ölen göçmen VOA Türkçe‘ye konuşmuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Son ölüm haberi Pazar sabah saatlerinde geldi. Yakınlarının 80’li yaşlarında olduğunu söylediği İlyas Güngör Corona virüsünden tedavi görürken hayatını kaybeden üçüncü kişi oldu.

VOA Türkçe Kamerasına Söylemişti

Türk toplumunun bir önceki kaybı Hayri Ergönül, yine Corona tedavisi nedeniyle hastanedeyken kızkardeşi Türkan Garip, markette alışveriş paniğini görüntüleyen VOA Türkçe kamerasının karşısına çıkmış, “Çok korkuyorum, abim solunum cihazına bağlı” demişti.

İngiltere'de Corona'dan ölen Hayri Ergüner
İngiltere'de Corona'dan ölen Hayri Ergüner

“Solunum cihazındayken öldü”

O sırada İngiltere başbakanı Boris Johnson, her gün kameralar karşısında genel olarak sosyal temasın kesilmesi gerektiğini, hastalık belirtisi olanların evden çıkmamasını söylüyor ama yakınları Corona olanlar için net bir kısıtlamadan söz etmiyordu.

VOA Türkçe’nin, Türkan Garip’le röportajından iki gün sonra yengesi Fındık Ergönül’ün taburcu olduğu, ancak solunum cihazındaki abisi Hayri Ergönül’ün kötüleşip öldüğü haberi geldi. Karantinadaki 17 ve 27 yaşlarındaki kızlarında ise, amca Ali Ergönül’e göre Corona’ya rastlanmadı.

“Tedbirlere yetişemediler”

İngiltere’de her geçen gün sıkılaştırılan tedbirler Londra’da yaşayan Türk göçmenlerce de uygulanmaya başlandı ancak Ali Ergönül’e göre ağabeyi ve peşinden ölen İlyas Güngör, o tedbirlere yetişemedi.

Ali Ergönül geçen haftadan itibaren Cemevi’nde ibadetlerin durduğunu ancak İngiltere’de durum henüz bu kadar fena değilken düğün ve cenazelerle, anma yemekleriyle sık sık bir araya gelindiğini anlattı.

“Corona düğün ve cenaze buluşmalarında geldi”

Ergönül, Corona’dan kurtulamayan abisinin 27 Şubat’ta bir düğüne, İlyas Güngör’ün ise aynı tarihlerde bir 40. gün anma yemeğine katıldığını ve büyük olasılıkla virüsü orada kapmış olabileceklerini söyledi.

Ergönül, kronik bronşit ve astım hastalığı olduğu bilinen abisinin, düğünden kısa bir süre sonra yağmurda ıslanıp üşüdüğünü ve ‘sıtma tuttu’ diyerek kat kat battaniye altında evde dinlendiğini anlattı. Sonra göğsünde sıkışma ve ağrı şikayetiyle sağlık ocağına gittiğinde doktorun, antibiyotik yazarak eve gönderdiğini söyledi.

“Karı-koca Corona’dan hastanelik oldu”

Bir süre sonra eşi 52 yaşındaki Fındık Ergönül’e yüksek ateş nedeniyle ambulans çağrılmış. Gelen sağlık görevlileri Fındık Ergönül’e uygulanan testte Corona çıkınca bir gün sonra da Hayri Ergönül’ü evden almışlar.

Türkan Garip 4 gün sonra yengesinin taburcu edildiğini ancak 5. gün ağabeyini kaybettiğini söyledi. Şimdi ailenin her ferdi eve kapanmış durumda ama endişeleri sona ermiş değil. 90’lı yaşlardaki amca ve eşi bu kez hastanede Corona tedavisinde.

“Karantinada dua ediyoruz”

Ali Ergönül, cenazeleri Türkiye’ye, Kahraman Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı memleketleri Gözpınar ve Kötre köylerine yollama işlemleriyle meşgul. Ergönül, Londra’daki konsolosluğun, abisinin ve İlyas Güngör’ün cenazelerini uçak kargosuyla göndermenin mümkün olduğunu ancak beraberinde kendilerinden kimsenin gidemeyeceğini belirtmiş.

Ergönül, bu da yeter, diyor, “hiç olmazsa bir gün geri dönme umuduyla yaşadıkları topraklarına, bir şekilde kavuşmuş olurlar”

Bu arada İngiltere’de Corona virüsü nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin sayısı 300’e yaklaşmış durumda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG