Erişilebilirlik

İngiltere’den Corona Virüsüyle Mücadelede Yeni Önlemler


Başbakan Boris Johnson İngilizler’den bar, kulüp, restoran ve tiyatrolardan uzak durmalarını istedi. Corona virüsüne karşı önlem alan diğer ülkelerden farklı olarak sosyal temasta hemen hemen hiç kısıtlamaya gitmeme kararıyla dikkat çeken İngiltere hükümeti şimdi “Biraz daha ilerliyoruz” başlıklı bir tedbir ve öneriler dizisi açıkladı. Nedeni, virüsün beklenenden daha hızlı ilerlemesi.

Ateş ve kuru öksürük şikayeti olanların 7 gün boyunca evden çıkmaması önerisi hala geçerliyken buna ailesinde böyle biri bulunanların da kendini izole etmesi gerektiği ve bu sürenin 14 güne uzatılması maddesi eklendi.

Başbakan Boris Johnson “Başkalarından uzak durmak adına mümkünse, alışveriş ya da başka ihtiyaçlar için dahi dışarı çıkmamalısınız” dedi ve ‘‘Belirtileri göstermeyenler de dahil herkes, gereksiz temastan kaçınmalı, seyahate çıkmamalı’’ uyarısında bulundu.

Öneriler arasında yapabilenlerin evden çalışması ve sosyalleşmemesi öne çıkıyor.

‘‘Özellikle yaşlılar ve hamileler; hasta olanlar ve Londra’da yaşayanlar, dikkatli olmalı’’ diyen Başbakan, kendini biraz kötü hissedenlere, hemen telefonlara sarılmamayı, gerekirse çevrimiçi sağlık hizmetlerinden faydalanmayı, önerdi.

''Tedbirler uzatmalı uygulanmalı''

Başbakanlıktaki ortak basın açıklamasına katılan hükümetin Baş Sağlık Danışmanı Prof. Chris Whitty, hastanelerin yoğunluğu karşılayabilmesi için İngiltere’de alınacak tedbirlerin uzatmalı uygulanması gerektiğini söyledi. Witty, halkın gidişata göre birkaç haftadan bir aya uzayan tedbirleri göz önüne alması gerektiğini kaydetti. Profesör Witty tedbirleri uzun mesafe koşusuna benzetti; ölümleri azaltmak için hastanelere olası yüklenmeyi azaltmanın önemine vurgu yaptı.

Bu önerilerin altında imzası bulunan hükümetin baş bilim danışmanı Sir Patrick Vallance, yenilenen bu tedbirlerin büyük fark yaratacağına inanıyor. Vallance’a göre bu öneriler küçük müdahaleler olmanın ötesinde hayat kurtarıcı ve ölüm oranlarını azaltıcı etkide olacak.

Salı günü uygulanmaya başlanacak bu tedbirlere göre toplantı ve yürüyüşlere yasa gereği eşlik etmesi gereken acil müdahale ekipleri artık Corona mücadelesine kaydırılacak. Bu; spor, konser, gösteri gibi etkinliklerin iptalini de peşinden getirebilecek bir karar.

''Sağlık sorunu olanlar 3 ay evde kalsın''

Başbakan Boris Johnson, bu hafta sonundan başlayarak bu tedbirlerin bir basamak daha ötesinin gelebileceğine, sağlık problemi olanların 3 ay ve daha fazla evde kalmasının istenebileceğine işaret etti. Bu periyodun hesaplamalara göre hastalığın İngiltere’de en zirveye çıktığı üç aylık döneme denk geldiği ve sağlık problemleri olanları bu dalgadan koruma amacı taşıdığını söyledi.

Londra’da yaşayanlara özellikle kapalı alanlardan, publardan uzak durmalarını çünkü salgının birkaç hafta sonra daha da etkili olabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Baş Bilim Danışmanı Sir Patrick’e göre, İngiltere şu anki İtalya’dan sadece birkaç hafta geride, bu yüzden bu öneriler çabucak uygulamaya konmalı.

Hükümet şeffaf olmamakla ilgili eleştirilere karşılık olarak her gün bilgilendirici televizyon programlarıyla halkın karşısına çıkmayı planladığını açıkladı. Açıklamaları bizzat Başbakan ya da ilgili bakanlar yapacak.

Başbakan ayrıca, Corona virüsüyle mücadelenin ekonomik ayağı olarak Merkez Bankası Başkanı ve Maliye Bakanı’yla dirsek temasında olacağını belirtti. G7 ülke liderleriyle telekonferans görüşmeleri de diğer planları arasında. Dünya liderleri bu konuyla ilgili ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını açıkladılar.

İngiltere’deki imalatçılar sağlıkta eksik olan cihaz üretimlerine yönlendirilecek. Sağlık Bakanı Matt Hancock, 5 bin yeni solunum cihazı siparişi vereceklerini açıkladı.

Okulların kapanmaması velileri rahatsız ediyor

İngiltere’de ‘kapalı alanlardan kaçının’ uyarılarına rağmen okulların kapanmaması, veliler arasında rahatsızlık yaratmış durumda. Hükümet bu konuda şimdilik, belirti gösteren öğrencilerin eve gönderilmesi talimatıyla yetindi. Ayrıca süpermarket alışverişlerindeki aşırılıklar değerlendirme aşamasında.

Hükümetin acil durum ekiplerinin görev dağılımıyla ilgili planları Salı günü yapılacak, Perşembe günü uygulamaya konacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG