Erişilebilirlik

İngiltere’de Başbakana Yönelik Suikast Planı Önlendi


İngilitere'de iki kişi Başbakan Theresa May’i öldürme planları yaptıkları gerekçesiyle mahkeme karşısına çıktı.

İngiliz hükümet yetkililerine göre bu iki kişi, Başbakan’ın resmi ikameti olan Downing Street’te bıçakla kendisine saldırmayı planlıyordu.

Saldırının önlendiği haberleri, İngiliz istihbarat servisi MI5’in başkanı Andrew Parker’ın tehditle ilgili kabineyi bilgilendirmesinden kısa süre sonra geldi. Parker bakanlara bu yıl MI5’in 9 terör saldırısı tehdidini bertaraf ettiğini anlattı.

Polise göre iki şüpheli, geçen hafta Londra ve Birmingham’da düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı. Şüphelilerden Naa’imur Zakariyah Rahman terör eylemine hazırlanmakla suçlanıyor.

Rahman’ın, Londra’da 28 Kasım’da tutuklandığı sırada üzerinde aktif olmayan iki patlayıcı düzenek taşıdığı belirtiliyor. Suç ortağının ise 21 yaşındaki Mohammed Aqib Imran olduğu sanılıyor. Imran, Rahman’ın yakalanmasından 90 dakika sonra Birmingham’da yapılan bir baskınla ele geçirilmişti.

Imran, IŞİD saflarına katılmak için Libya’ya gitmek üzere sahte pasaport kullanmaya çalışmakla da suçlanıyor.

Yetkililere göre her iki kişi de Downing Street’in girişini koruyan güvenlik kapılarına bombalı saldırı düzenlemeyi planlıyordu. Rahman’ın ise üzerinde bomba düzeneğiyle içeri girmeyi, biber gazı ve bıçak kullanarak Theresa May’i öldürmeyi planladığı sanılıyor.

MI5 Başkanı Andrew Parker, IŞİD’in Irak ve Suriye’de ciddi bozgunlara uğradığını ancak bunun tehdidin sona erdiği anlamına gelmediğini, tehdidin bundan böyle yeni bölgelere yayılacağını ve İngiltere’de ve başka yerlerde saldırıların sosyal medya aracılığıyla teşvik edileceğini aktardı.

Öte yandan geçen yıl yapılan Manchester bombalaması ve başkentteki diğer bombalı saldırılarla ilgili bir rapor yayınlandı. Eski terör hukuku uzmanı David Anderson tarafından hazırlanan rapora göre İngiliz güvenlik güçleri Manchester saldırısını bertaraf edebilme fırsatını kaçırdı. Rapora göre Londra Köprüsü’ndeki bıçaklı saldırıların ele başı ise MI5 tarafından halen sorguya çekiliyor.

Anderson raporuna göre Manchester’daki intihar saldırganı Libya asıllı İngiliz Salman Abedi, güvenlik birimleri tarafından mimlenmişti ve Ariana Grande konseri sırasında düzenlediği, 22 kişinin ölümüne neden olan saldırı ‘kartlar farklı şekilde dağıtılsaydı’ engellenebilirdi.

Anderson, MI5 dedektiflerinin Abedi’yle ilgili istihbaratı yanlış değerlendirdiklerini aktardı. Abedi’nin dosyasına Manchester Arena’ya geçen yıl Mayıs ayında düzenlediği saldırıdan dokuz gün sonrasında bakılması planlanıyordu.

Ancak Anderson, ümitsizliğe kapılmaya neden olmadığını ve birçok terör saldırısının da gerçekleşmeden önce önlendiğini söylüyor.

Resmi rezidansların ve Başbakanlık Ofisi’nin bulunduğu Downing Street, güçlendirilmiş kapılarla ve silahlı polislerle korunuyor. Uzmanlara göre iki şüpheli planlarını hayata geçirebilseydi bile Başbakan’ın ofisine girme ihtimalleri oldukça düşüktü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG